10:56 14.07.2017

2 milijarde eura za Bosnu i Hercegovinu

Bosansko-hercegovački gigant u autoindustriji "ASA Prevent" i njen direktor Nijaz Hastor organizovali su trirateralni sastanak sa kineskom kompanijom CRRC Urban Traffic Kft i Premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem gdje su kineski investitori izrazili želju za investiranjem u Bosansko-hercegovačku putnu i željezničku infrastrukturu.

Osim Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića sastanku su prisustvovali Nijaz i Kenan Hastor, vlasnici "ASA Preventa", Lin Lin koji obavlja funkciju pomoćnika generalnog menadžera, te dva druga visoka funkcionera kompanije CRRC Urban Traffic Kft, Gu Yifeng i Ni Huanjun.

Nijaz Hastor, vlasnik "ASA Preventa", rekao je da želi da iskoristi svoj visok položaj u poslovnom svijetu kako bi privukao investicije u Bosnu i Hercegovinu, a on je, kao i Premijer Novalić, istakao važnost putne infrastrukture za napredak i jačanja bilo koje grane privrede u Bosni i Hercegovini.

U ovom momentu su 2 milijarde Eura u vidu kineskih investicija na raspolaganju Bosni i Hercegovini. Predstavnici Bosne i Hercegovine boravili su u Kini na samitu "Jedan pojas, jedan put" koji je kineski projekat gdje je izvojeno preko 100 milijardi Eura za različite projekte, a na kome je učestvovalo preko 100 zemalja iz Evrope i Azije, ali i drugih dijelova svijeta. Na ovom samitu predstavnici iz Bosne i Hercegovine potpisali su Memorandum o razumjevanju kojim su potvrdili želju za učešćem u izgradnji ekonomskog projekta na "Putu svile", ali i pomorskom "Putu svile".

Tokom boravka na ovoj konfrenciji predstavnici Bosne i Hercegovine razgovarali su sa kineskim investitorima o projektima koji su već dogovoreni, kao što su: izgradnja auto-puta Glamočani - Mliništa čija je dužina 62 kilometra, te termoelektrane Banovići i Tuzla.

Kineski investitori su u glavnom zainteresovani za investiranje u putnu infrastrukturu, ali i termo-elektrane. Osim toga Kina će u naredne 3 godine obezbjediti 10 000 stipendija za školovanje na kojima će 5000 mladih inžinjera steći vještine i znanja te će raditi na izgradnji infrastruture u svojim zemljama. Na stipendije će moći konkurisati i studenti iz Bosne i Hercegovine. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Kontaktirajte nas 

Kontaktiraj nas

Upišite vašu firmu 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom direktorijumu lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem kontakt forme http://lokal.ba/kontakt

 

Upiši Firmu