12:39 17.07.2017

Privatizacija i bosanski giganti

Bosanski gigant Energoinvest, tačnije Tvornica dalekovodnih stubova, trebala je preći u vlasništvo italijanskih investitora, ali to se ipak neće desiti. Naime, turski investitori su pokazali veću zainteresovanost, tako da će oni biti ti koji će odkupiti  Tvornicu dalekovodnih stubova koje je u stečaju od septembra.

Naime, turski investitor je već odkupio jedan dio dugova Tvornice dalekovodnih stubova. Osim toga razgledali su fabriku i uvidjeli sa kakvim resursima ona raspolaže, ljudskim i tehničkim. Trenutno se u Tvornici dalekovodnih stubova rade mali poslovi za domaće kompanije, jer zbog stečajnog procesa ne mogu se prijavljivati na tendere za strane kompanije, a kooperacija sa domaćim kompanijama nije dovoljna.

Ipak, trenutno Tvornica dalekovodnih stubova, nema dugova za električnu energiju, a to im je pravilo velike probleme u dosadašnjem radu. Ukoliko bi se ubrzali administrativni procesi turski investitori bi mogli u skorom periodu preuzeti ovu firmu, što bi značilo rješavanje dugovanja Firme i vraćanje starih radnika na posao.

Mehmet Atilla, vlasnik građevinske kompanije "Atilla Group" koja ima predstavništvo u Sarajevu raspisala je tender za preuzimanje Energoinvest DVI. Obzirom da "Atilla Group" ima samo 5 % dionica Energoinvest DVI-a ponuda se tiče ostalih 95 % dionica preduzeća, a cijena je 0.10 KM. Energoinvest DVI je u prošloj godini imao prihode od 972.579, ali i gubitke od 320.000 KM.

Postavlja se pitanje koji je razlog prodaje ovakvih giganata koji su nekada zapošljavali na hiljade radnika? Zašto Država sama ne pokrene proizvodnju u ovim gigantima? Broj velikih kompanija koje su bile velika imena u Jugoslaviji, a neke od njih i u svijetu, danas su ili zatvorene ili privatizovane pod sumnjivim okolnostima.Mada, treba reći, da postoje i pozitivni primjeri privatizacije. Neke od poznati imena su Soko Mostar, Unis, Energopetrol, Zora, Koksara Lukavac, Famos, TAS i mnoge druge firme.

Jasno je da zbog ekonomskog sistema ove kompanije nebi zapošljavale niti približan broj radnika kao što su nekada, ali bi uz pravo vođstvo i pametna ulaganja bili u mnogome efikasniji.

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Kontaktirajte nas 

Kontaktiraj nas

Upišite vašu firmu 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom direktorijumu lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem kontakt forme http://lokal.ba/kontakt

 

Upiši Firmu