18:58 29.05.2017

Violeta i Dita preuzimaju industriju higijene u Bosni i Hercegovini

Sektori tržišta koje su do sada držale strane kompanije u velikoj mjeri sada preuzimaju Bosansko -Hercegovačke firme. Dokaz za to su dvije Bosansko -Hercegovačke firma iz oblasti higijene u domaćinstvu Violeta iz Gruda i Dita iz Tuzle.

Početak firme Violeta iz Gruda ogledao se u proizvodnji papira za upotrebu u domaćinstvima. Nakon godina rada postala je i regionalni lider u ovom segmentu. Osim papira za upotrebu u domaćinstvima Violeta je izbacila i nove proizvode od kojih sve veću popularnost dobija tečnost za pranje stakla, a pelene koje također proizvodi Violeta davno su pretekle prodaju stranih brendova kao što je Pampers, na primjer.

Da će i novi Violetinih proizvodi dostići uspjeh svojih predhodnika dokazuje i uspjeh Violetinog deterdženta za suđe koji postaje sve popularniji, te zadobija sve veće povjerenje potrošača u regiji. O uspjehu ove kompanije govori i njen finansijski bilans. Naime, Violeta je u 2016-toj godini imala rekordne prihode od 222, 5 miliona KM, a čista zarada je iznosila 27 miliona KM. Ove impozantne cifre govore da Violeta i te kako ima još prostora da se razvija i ulaže sredstva u nove proizvode i i dalje proizvodi stare proizvode. Violeta trenutno zapošljava oko 900 radnika u tri države, a njeni proizvodi se mogu naći u 15 zemalja, a proizvodi oko 200 proizvoda u 15 higijenskih kategorija. Novi kompleks u Grudama vrijedan je 20 miliona KM, te je Violeta pokazala i ekološku svjesnost, jer se pogoni pokreću na solarnu energiju.

Dita iz Tuzle je firma koja je poslije ratnih zbivanja krenula od ničega i zbog neprestane borbe radnika za nekoliko godina postala regionalni brend iz domena proizvodnje sredstava za čišćenje gdje sada proizvodi 50 razlicitih proizvoda i siri  se.  Ovu kompaniju je nedavno kupio Bingo, što će dodatno unaprijediti rad ove kompanije. O uspjesima Binga ne treba dodatno govoriti, osim da je ova kompanija u 2016-toj godini imala dobit od 67 miliona KM. Dodatni podsticaj za Ditu će biti dodatno ulaganje u marketing od strane Binga, te osiguran plasman Ditinih proizvoda u Bingovim prodajnim objektima.


Radnici Dite su vodili veliku borbu za spašavanje fabrike i svojih radnih mjesta. Šetiri pokušaja privatizacije su propala da bi je na kraju kupio Bingo. Najglasnija u toj borbi bila je gospođa Emina Busuladžić koja je početkom 2017-te godine nakon 40 godina radnog staža otišla u penziju. Emina kaže da u Diti, kada je otvorena, nije bilo nii struje, niti vode, nego su mladi radnici, a prosjek godina u Diti tada je bio 26, došli na obuku. Tu su bili mladi radnici i radnice, mladi inžinjeri i tako dalje. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Kontaktirajte nas 

Kontaktiraj nas

Upišite vašu firmu 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom direktorijumu lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem kontakt forme http://lokal.ba/kontakt

 

Upiši Firmu