16:27 11.09.2017

150 i više radnih mjesta u Jajcu

Kompanija Elektrobosna, tvornica ferolegura iz Jajca, koja je prije ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini zapošljavala oko 3000 ljudi, će ponovo početi sa radom. Elektrobosna pokrenuta je od strane britanskih kompanija Steelmin i Red Rock Resources koje uveliko rade na obnovi ove tvornice.

Elektrobosna će biti puštena u rad početkom naredne godine, a očekuju se godišnji prihodi od 35 miliona eura. Steelmin i Red Rock Resources pokrenuli su ovaj projekat prije 2 mjeseca, te za sada sve ide po planu, a i utrošak sredstava također odgovara planiranom.

Sve potrebne mašine su naručene, a instaliranje će biti završeno do decembra tekuće (2017) godine. Broj zaposlenih se popeo sa početnih 45 na 70 radnika, a očekuju se nova zapošljavanja sa početkom proizvodnje. Ukupan broj zaposlenih u prvoj fazi projekta iznosti će 150 ljudi, a kako kapaciteti firme budu rasli zapošljavati će se novi radnici.

Kompanija Steelmin registrovana je u Bosni i Hercegovini još 2011-te godine, ali ono što je do sada kočilo njen razvoj je problematika sa vlasništvom okolnog zemljišta. Naime, zemljište koje se nalazilo oko Firme je bilo privatno, tako da vlasnici Kompanije nisu bili u mogućnosti prići prostoru Elektrobosne bez dozvole vlasnika zemljišta.

Nakon što je riješen problem sa zemljištem došao je i strateški partner Red Rock Resources koji je investicijom od 3,87 miliona eura obnovio peć za proizvodnju Ferosilicijuma. Iz Steelmin-a kažu da su veoma zadovoljni dosadašnjim napretkom koji ostvario lokalni tim, te su upoznati sa činjenicom da proizvodnja metalnih legura u Jajcu traje još od 1890-ih.

Kontakti sa potencijalnim kupcima i domaćim saradnicima već su ostvareni, te sve naznake govore da će ovaj projekat biti veliki uspjeh. Većina proizvoda će biti plasirana na tržište Evropske unije čime će Bosna i Hercegovina poboljšati svoj rejting koji se tiče izvoza. Osim toga veliki broj mladih ljudi iz Jajca i okoline dobiti će zaposlenje, što je u ovoj, kao i u mnogim drugim opštinama u Bosni i Hercegovini, veliki problem.

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu