10:56 14.07.2017

2 milijarde eura za Bosnu i Hercegovinu

Bosansko-hercegovački gigant u autoindustriji "ASA Prevent" i njen direktor Nijaz Hastor organizovali su trirateralni sastanak sa kineskom kompanijom CRRC Urban Traffic Kft i Premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem gdje su kineski investitori izrazili želju za investiranjem u Bosansko-hercegovačku putnu i željezničku infrastrukturu.

Osim Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića sastanku su prisustvovali Nijaz i Kenan Hastor, vlasnici "ASA Preventa", Lin Lin koji obavlja funkciju pomoćnika generalnog menadžera, te dva druga visoka funkcionera kompanije CRRC Urban Traffic Kft, Gu Yifeng i Ni Huanjun.

Nijaz Hastor, vlasnik "ASA Preventa", rekao je da želi da iskoristi svoj visok položaj u poslovnom svijetu kako bi privukao investicije u Bosnu i Hercegovinu, a on je, kao i Premijer Novalić, istakao važnost putne infrastrukture za napredak i jačanja bilo koje grane privrede u Bosni i Hercegovini.

U ovom momentu su 2 milijarde Eura u vidu kineskih investicija na raspolaganju Bosni i Hercegovini. Predstavnici Bosne i Hercegovine boravili su u Kini na samitu "Jedan pojas, jedan put" koji je kineski projekat gdje je izvojeno preko 100 milijardi Eura za različite projekte, a na kome je učestvovalo preko 100 zemalja iz Evrope i Azije, ali i drugih dijelova svijeta. Na ovom samitu predstavnici iz Bosne i Hercegovine potpisali su Memorandum o razumjevanju kojim su potvrdili želju za učešćem u izgradnji ekonomskog projekta na "Putu svile", ali i pomorskom "Putu svile".

Tokom boravka na ovoj konfrenciji predstavnici Bosne i Hercegovine razgovarali su sa kineskim investitorima o projektima koji su već dogovoreni, kao što su: izgradnja auto-puta Glamočani - Mliništa čija je dužina 62 kilometra, te termoelektrane Banovići i Tuzla.

Kineski investitori su u glavnom zainteresovani za investiranje u putnu infrastrukturu, ali i termo-elektrane. Osim toga Kina će u naredne 3 godine obezbjediti 10 000 stipendija za školovanje na kojima će 5000 mladih inžinjera steći vještine i znanja te će raditi na izgradnji infrastruture u svojim zemljama. Na stipendije će moći konkurisati i studenti iz Bosne i Hercegovine. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu