10:25 05.12.2017

Azerbejdzan zeli investirati milijarde, ali vlasti u BiH ostaju gluhi?

Azerbajdžanski proizvodi lako se mogu plasirati na tržišta evropskih zemalja zahvaljujući saradnji između azerbejdžanskih i bosanskohercegovačkih kompanija, rekao je Rufat Mammadov, šef Azerbejdžanske Agencije za podršku izvozu i investicije (AZPROMO).

Mammadov je rekao da se azerbejdžanski proizvodi mogu izvoziti na evropska tržišta  zbog Bosansko - hercegovačkog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom.

"Takođe možemo ponuditi kompanijama Bosne i Hercegovine da izvoze robu na tržišta zemalja ZND sa kojima Azerbajdžan ima Sporazum o slobodnoj trgovini, tako da postoji zajednički interes", rekao je on. "Naravno, još uvek smo u ranim fazama bilateralnih, trgovinskih i investicionih odnosa, ali ima toliko mogućnosti koje se mogu iskoristiti za povećanje trgovinskog prometa i prisustvo azerbejdžanskog poslovanja na ovom tržištu".

 

"Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina održali su veliki broj poslovnih susreta i poslovnih foruma", rekao je Mammadov. "Preduzeća i kompanije iz grada Olovo, iz Bosne i Hercegovine, predstavljene su na poslovnom skupu Azerbejdžan-Bosna i Hercegovina u Bakuu 15. novembra."

"Poslovni krugovi dvaju zemalja zainteresovani su za širok spektar pitanja, prvenstveno u oblastima kao što su građevinarstvo, automobilska industrija, poljoprivreda, prehrambena industrija, tekstilna industrija, industrija namještaja i različiti sektori prerađivačke industrije".

"Na tržištu Bosne i Hercegovine već posluju azerbejdžanske kompanije koje rade u poljoprivredi, agrarnoj industriji, prerađivačkoj industriji i proizvodnji hrane", rekao je on. "To je tradicionalni sektor za Bosnu i Hercegovinu i Azerbejdžan."

"Kompanije dvaju zemalja takođe sarađuju u industriji nameštaja", rekao je Mammadov. "Postoje sjajne perspektive za uspostavljanje saradnje u tekstilnoj industriji, koja se sada aktivno razvija u Azerbejdžanu, a Bosna i Hercegovina ima i vještine u tekstilnoj industriji".

"Mi organizujemo izvozne misije na prioritetnim inostranim tržištima kroz brand Made in Azerbaijan", rekao je on. "Rano je pričati o datumu posete azerbejdžanskih izvoznika u Bosnu i Hercegovinu, ali ipak, ukoliko postoji interes, možemo organizirati izvoznu misiju u ovu zemlju kako bi promovisali azerbejdžanske proizvode na ovom tržištu. Sve će zavisiti od dogovora koje su naše kompanije postigle na današnjem poslovnom forumu i prethodnim poslovnim sastancima."

Kompanije iz Azerbejdžana već se nalaze na BiH tržištu, tako su nedavno u saradnji sa jednom kineskom kompanijom dobile tender za izgradnju dionice autoputa do počitelja od 11 km, ali je tender oboren zbog nedostatka bankovnih garancija. Sto je smijesno jer Azerbejdzan ima novaca da ni sami ne znaju koliko. 


Prije godinu dana je Azerbejdzan ponudio milijardu dolara kao pocetnu svotu novca za investiranje , na sta je odgovorio da mogu ulagati u autoput , Lasva , Tunel Prenj i slicno, ali nakon toga se BH vlasti usutile.... u cemu je stvar ? 
Azerbejdzan nije jedini koji je tako  odstranjen zadnjih deceniju , jer su mnoge drzave nudile novac pod najpovoljnim uslovima a bile su odbijene. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu