05:48 12.02.2018

BH autoindustrija zapošljava oko 10 hiljada radnika

Automobilska industrija u Federaciji Bosne i Hercegovine narasla je u jednu od najjačih privrednih grana u Bosni i Hercegovini. Ona sada zapošljava oko 10.000 radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a partneri za firme iz oblasti autoindustrije su najveći koncerni koje se bave proizvodnjom automobila iz Evrope. Osim toga tu je i veliki broj indirektnih radnih mjesta koje omogućava bosanskohercegovačka autoindustrija.

Zemlja partner sa kojom se najviše sarađuje u oblasti autoindustrije je Njemačka gdje je bosanskohercegovačka Grupacija autoindustrije otvorila i svoje kancelarije.

U budućnosti će jedan od najvećih izazova za bosanskohercegovačku autoindustriju predstavljati praćenje svjetskih tokova u ovoj oblasti, a najveći od njih je sve veća orjentacija svjetske autoindustrije na proizvodnju električnih automobila. Kompanije članice Grupacije automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine  krupnim koracima grabe ka sistematskom pristupu razvoja automobilske industrije u Federaciji.

2017. je bila godina početka realizacije projekta razvoja autoindustrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a jedan od uspjeha u 2017. godini je obezbjeđivanje prisustva bosanskohercegovačke autoindustrije u Njemačkoj. Dodatni podstrek autoindustriji u Bosni i Hercegovini dala je odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom je autoindustrija oslobođena plaćanja carina na mašine potrebne za proizvodnju. Na ovu odluku čekalo se dvije godine, ali je na kraju ipak došla.

Na sastanku Grupacije dogovoren je plan aktivnosti za 2018. godinu, a kao jedan od prioriteta određena je promocija bosanskohercegovačke autoindustrije kroz njen njen ured u Wolfsburgu u Njemačkoj kako bi se uspotavile još jače veze sa njemačkom autoindustrijom.

Učešće na sajmu dobavljača Volkswagena IZB 2018. bosanskohercegovačke kompanije iz oblasti autoindustrije imale su priliku da se upoznaju sa potencijalnim partnerima, da razmjene poslovne ideje ali i da dođu do novih znanja i inovacija iz ove oblasti.

Bosanskohercegovačka autoindustrija ima višedecenijsku tradiciju, a već desetak godina doživljava veliku ekspanziju i svoje proizvode izvozi u oko trideset zemalja svijeta. Ova industrija bavi se proizvodnjom širokog spektra proizvoda za najveće koncerne iz oblasti autoindustrije kao što su: motori za automobile, osovine, precizni dijelovi od metala i mnogi drugi proizvodi. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu