05:40 30.01.2018

Holandjani zabranjuju neelektricne automobile do 2025

Mnoge evropske zemlje započele su proces "penzionisanja" automobila sa tradicionalnim pogonskim gorivima, tj. benzinom i dizelom, te na svojim cestama žele vidjeti automobile na električni pogon. Taj proces dešava se najviše zbog prekomjerne zagađenosti uzrokovane, između ostalog,  ispušnim gasovima iz automobila  u gradovima širom evrope.

Jedna od zemalja koje planiraju drastično smanjiti stopu emisije CO2 je Njemačka. Njemci planiraju do 2030. godine izbaciti iz upotrebe automobile sa konvencionalnim gorivima, a zamjeniti ih elektro ili eventualno hibridnim vozilima. Na njemačkim cestama trenutno je oko 45 miliona vozila, od čega je oko 150 000 hibridnih vozila, a 25.000 električnih vozila.

Zemlja koja je postala vodeća po broju elektro automobila po glavi stanovnika. Naime, u Norveškoj polovina automobila je na električni ili na hibridni pogon, što je daleko veća cifra nego u bilo kojoj zemlji svijeta. Norveška planira u Oslu do 2019. godine zabraniti privatne automobile na tradicionalna pogonska goriva kako bi smanjili emisiju CO2 za 50 %.

Što se Francuske tiče, grad Pariz je najavio zabranu vozila sa dizelskim gorivom do 2020, dok Velika Britanija planira u Londonu uvesti Zonu sa zltra niskom emisijom u kojoj će se skupo naplaćivati korištenje automobila. Isti postupak najavili su još  neki gradovi u Velikoj Britaniji.

Holandija se također pridruđuje zemljama koje žele izbaciti vozila sa tradicionalnim pogonskim gorivima iz upotrebe. Holandija to planira uraditi do 2025. godine, a trenutno je u ovoj zemlji jedan od deset automobila električni automobil. Ova inicijativa došla je holandske Radničke partije, a ispitivanja kažu da ima veliku podršku u holandskom parlamentu. Inicijativa ne podrazumjeva to da će se naglo odbaciti sva vozilana tradicionalna pogonska goriva, nego to da se više neće prodavati ova vozila, a stara će se voziti dok se vremenom ne izbace iz upotrebe.

Ukoliko bi ova incijativa dobila podršku hibridni automobili i automobili na unutrašnje sagorjevanje bili bi izbačeni iz upotrebe. Poboljšanje električnih vozila, koje najviše podrazumjeva kvalitet baterije i dužinu preneđenih kilometara sa jednim punjenjem baterije, ali i planirane  ekološke uštede, definitivno će doprinjeti tome da se kupci sve više odlučuju za kupovinu ekoloških automobila. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu