10:08 02.12.2017

Kako je Tesanj postao privredno cudo?

Privredno čudo iz Bosne i Hercegovine zvano Tešanj jedini je grad u Bosni i Hercegovini koji broji više zaposlenih nego prije rata. Zaključno sa augustom 2017 godine Tešanj broji 12.003 zaposlenih, dok je prije ratnih zbivanja brojao oko 7000 zaposlenih.

Gore navedeni podaci objavljeni su od strane Federalnog zavoda za statistiku 01. Novembra u redovnom mjesečnom biltenu. Broj zaposlenih u Tešnju povećao se za oko 3000 radnika u odnosu na prije pet godina. Ovaj uspjeh je rezultat dvadesetogodišnjeg predanog rada gradskih vlasti i privrednika na razvoju primamljivog privrednog ambijenta u Tešnju, kako za domaće investitore, tako i za strane kompanije koje žele ulagati u Tešanjsku privredu.

U Tešnju ipak nisu zadovoljni količinom novca koji se sa viših instanci vraća u Tešanj. Smatraju da bi opštine koje više zapošljavaju trebalo da dobiju veći povrat sredstava za viših instanci, jer više uplaćuju. Ipak, previše novca se troši u javnom sektoru na svim nivoima vlasti, tako da je nušno zajednički izraditi nove politike koje se tiču raspodjele budžetskih sredstava.

Opština Tešanj je pokazala da je privredni razvoj na lokalnom nivou pokretač razvoja na državnom nivou. Iz opštine Tešanj pokušavaju da pokrenu razgovore na ovu temu na višim instancama kako bi došlo do pravednije raspodjele sredstava sa viših na niže nivoe. Smatraju da su lokalne opštine te gdje se stvara nova vrijednost i da bi tu građani trebali da osjete plodove svog rada. Iz tog razloga pokrenuta je inicijativa Zeničko - dobojskog kantona na osnovu rezultata studije koju je implementirao Ekonomski fakultet u Zenici.  

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu