12:10 29.11.2017

Kinezi uveli elektricne vozove

U Kini je u pogon pušten voz koji umjesto na šinama vozi na virtualnoj pruzi i koristi se u urbanim sredinama. Voz je predstavljen javnosti u južnoj provinciji Hunan. Dužine je 32 metra, na električni je pogon, a prima 307 putnika, u nekim verzijama i do 500 putnika, kako je objavljeno na kineskoj državnoj televiziji CCTV.

Umjesto standardnih točkova od čelika voz pod nazivom ART (Autonomous Rapid Transit) ima točkove od gume koji su povezani sa plastičnom jezgrom koja je opet povezana sa posebnom tehnologijom za upravljanje sa virtualnom prugom.

ART je prvi pametni voz na svijetu koji je automatizovan, a u sljedećoj fazi proizvodnje neće imati niti vozača, a postiže brzinu i do 70 km/h. Još jedna od prednosti ART - a je to da je njegova izgradnja dosta jeftinija nego izgradnja podzemne željeznice. Poređenja radi, kilometar podzemne željeznice košta 60 do 100 miliona dolara po kilometru, dok kilometar ART sistema košta 2,2 miliona dolara po kilometru.

ART je osmislio i napravio kineski CRRC Zhuzhou Institut Co Ltd, a prvi put je javnosti predstavljen u junu tekuće godine. Sistem za upozerenje je senzorim povezan sa virtualnom prugom, a automatski upozorava vozača ukoliko postoji opasnost da voz skrene sa pruge. Osim toga tu je i sistem koji vozača upozorava ukoliko mu se vozila koja su u blizini previše približe, a ART posjeduje i navigacioni sistem koji analizira gužve na zadanoj putanji i može predložiti alternativnu putanju kako bi se gužve izbjegle.

Ono što je jasno je to da je ovo još jedan korak Kine u borbi protiv zagađenja koji će sigurno doprinjeti čistoći zraka i ugodnijem životu u kineskim metropolama.

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu