11:27 08.09.2017

Koliko je zaista 6000 franaka u SVICARSKOJ

Da li je plata od 6000 franak u Svicarskoj zaista dovoljna da bi se zivio normalan zivot. Prica jednog Svicarca  i njegova plata nakon sto sve poplaca ,koliko mu zaista ostane u dzepu nakon  svih odbitaka?

U poređenju sa drugim evropskim zemljama, izgleda da je Švicarski nivo plata vrlo visok. Bliži pogled na budžete domaćinstava i potrošnju pokazuje, međutim, da visoki prihodi nisu toliko visoki koliko se čini.

Kada se sa švajcarcima razgovara o platama u inostranstvu, obično pokušavaju da promene temu Ili ne govore istinu.


Jer kako objesniti da se prihodi od 5.000 ili 6.000 Eura u Švajcarskoj može se direktno porediti sa prihodom od 1.000 ili 2.000 Eura u nekoj drugoj evropskoj zemlji? Da bi se objasnio odnos mjesečnih prihoda isplati se napraviti mjesečni budžet. Swissinfo.ch je napravio ovo poređenje na osnovu podataka Odjela za statistiku odakle su uzeli podatke za prihode i rashode u kućanstvu. 


Gospodin Mustermann je naš prosječni švajcarski građanin.Živi sam, ima 30 godina, komercijalni je službenik u jednoj finansijskoj kompaniji i ima prosječne prihode osobe koja živi sama, 6.250 franaka (5.450 eura).


To je hipotetička sredina, jer u stvari može biti velikih fluktuacija u ovom poslu. Plata je, na primer, zavisna od regiona.


U Cirihu su isplaćene veće plate nego u Luganu. Prema švajcarskom platnom spisku, Musterman bi mogao da zarađuje 7.000 franaka u Cirihu, a u Luganu bi radio isti posao za samo 6.000 franaka.

Osiguranje, iznajmljivanje, porezi


Međutim, krajem mjeseca, g. Mustermann neće imati 6.250 franaka na svom kontu.


Od Bruto plate se automatski odbijaju osiguranje starosno osiguranje, kao i osiguranje od nezaposlenosti, osiguranje za povrede koje se nisu desila na radnom mjestu, nezaposlena i penzioni fond - ukupno oko 550 CHF.


Na računu gospodina Mustermann-a sada se nalazi 5.700 franaka.


On mora platiti svoj porez na dohodak. Za razliku od mnogih drugih zemalja, Njemačke ili Italije,  porezi se ne odbijaju direktno od zarade.


U našem primjeru treba u budžet uračunati iznos od 850 franaka mesečno za porez na dohodak. Međutim, mora se jasno staviti do znanja da se porezi mogu značajno razlikovati u zavisnosti od kantona, ponekad čak i zavisno od opštine.


Sada morate razmišljati o kućanskim troškovima: najam, struja, grijanje, voda, naknade za smeće i još mnogo toga. Iznajmljivanje je možda 1.250 franaka za mali stan (i to ne u Cirihu gdje su stanovi oko 2500+ CHF ali to ce mo  izostaviti). Najam se lako može povećati za 500 franaka, čim stan bude malo veći. U gradovima kao što je Cirih ili Ženeva, stan od 3 1/2 sobe (tri sobe i kuhinja) može koštati više od 2.000 franaka mesečno.

Premije zdravstvenog osiguranja 


Mjesečni fiksni troškovi također uključuju premije zdravstvenog osiguranja. Zdravstveno osiguranje je obavezno.

Premije su teret budžeta domaćinstava. Za osobu koja živi sama CHF 330 mesečno je normalno. U slučaju da je osoba u braku ova cifra se uduplava (nema grupnog popusta!).

Za svako maloljetno dijete potrebno je najmanje 100 CHF mesečno. Za porodicu sa dvoje dece, zbir premije zdravstvenog osiguranja može da dostigne 1.000 švajcarskih franaka mjesečno.


Zatim postoje  druga osiguranja. Za razliku od mnogih švajcaraca, gospodin Mustermann se nije osigurao protiv svega. On je zadovoljan minimumom: Osiguranje od raznih šteta koje načinite drugima (obavezno u nekim slučajeima) i osiguranje vozila. Ova osiguranja koštaju oko 100 franaka.

Konačno, izdaci za telekomunikacije moraju se podvesti pod fiksne troškove. Naknade za radio i televiziju, kablovsku ili satelitsku vezu, mobilni telefon i dr. Ovi troškovi lako mogu iznositi 150 franaka mjesečno.

Promenljivi troškovi


Nakon što je Herr Musterman rješio sve fiksne troškove, on i dalje ima otprilike 3.000 švajcarskih franaka. Dobra suma, reklo bi se.


Međutim, do sada nisu razmatrani troškovi prometa i mobilnosti, što iznosi 460 franaka mjesečno (benzin, amortizacija automobila, popravke, karte za javni prevoz). Novac u novčaniku se ponovo topi.


Na kraju krajeva, telo i um takođe moraju biti živi. Kupovina u švajcarskom supermarketu je znatno skuplja nego u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji. Cena mesa je veća za 152% u Švajcarskoj nego u EU. Odjeća je za 34 % skuplja u Švajcarskoj.

Siromaštvo u bogatoj Švajcarskoj


Hrana je već skupa, ali, svi koji izlaze na jelo moraju biti pripremljeni za posebno slane račune. Za picu, pivo i kafu u restoranu možete platiti i do 30 franaka.Upoređivanje cijena u Big Mac indeksu pokazuje da se ovaj hamburger prodaje u Italiji za 4,80 dolara i za 5,30 dolara u SAD dok je u Švajcarskoj je 6,74 dolara, što je najviša cijena sudeći po Big Mac indeksu.


Dodatnih  ide na restorane i zabavu 700 franaka mesečno.


Međutim, u ovom hipotetičkom proračunu još uvijek nedostaju dalji troškovi. Za poklone ili pozivnice za večeru jedna osoba daje u prosjeku 215 franaka mesečno.Takođe, u troškove nismo uračunali troškove za djecu koja žive sa njegovom bivšom ženom (u prosjeku, CHF 360).Gospodin Mustermann može biti srećan. Ima dobar posao. Nakon odbijanja svih fiksnih i varijabilnih troškova, on i dalje ima 850 franaka u džepu.


Međutim, čak i ako se promeni samo jedna varijabla - na primjer, veća zakupnina za nešto veći stan ili troškove održavanja za djecu, plata od 6.250 franaka mesečno može postati knap. 

Pored toga, veliki dio stanovništva sanja o platama koju zaražuje g. Musterman. Mnogi Švicarci ne zaražuju 6250 franaka mjesečno.


Od osam miliona stanovnika u Švicarskoj, oko pola miliona je klasifikovano kao siromašno. Još milion stanovnika je pogođeno siromaštvom.


Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu