07:20 09.03.2018

Kompanija "ŽGP": Zaposlenje za 120 radnika

Najstarija građevinska firma u Bosni i Hercegovini, ŽGP, polako, ali sigurno vraća se na stare staze. Naime, u februaru tekuće godine konzorcij ŽGP i Euro - Asfalt potpisali su sporazum sa JP Ceste Federacije za završne radove na dionici ceste M-18, Kladanj - Podpaklenik ukljućujući planinski prevoj Karaula. Tokom implementacije ovog projekta ŽGP će zaposliti 120 radnika.

Vrijednost radova je oko 10 miliona konvertibilnih maraka, a sve je krenulo na bolje kada je ovu kompaniju preuzeo novi vlasnik mjesec dana prije potpisivanja ovog ugovora. Firma BLBH Ivest sa sjedištem u Beču kupila je u januaru 2018. 759.515 dionica ŽGP - a, što iznosi oko 44 procenta dionica "ŽGP-a". Ista kompanija je već ranije kupila jedan dio dionica ŽGP - a, tako da je sada većinski vlasnik ove kompanije sa ukupno oko 60 procenata vlasništva.

Dionica Kladanj - Podpaklenik duga je oko 1900 metara, a rok za završetak ove dionice je godina dana.

U prvoj fazi ovog projekta urađena je dionica dužine od dva kilometra koju čine mostovi i trase isped tunela. Prva faza projekta završena je 2014. godine, a izvođač radova bio je "Hering" iz Širokog Brijega.

Druga faza projekta podrazumjevala je trase ispred i iza tunela i tunel Karaula. Dionica je dužine oko 2 kilometra, a radovi su završeni 2016. godine. Izvođač radova bio je austrijski "Štrabag".

U trećoj fazi projekta raditi će se spajanje već urađenih dionica, dodatna dionica i dva mosta. Izvođač ovih radova  biće konzorcij "Euro-Asfalt" i "ŽGP".

"ŽGP" je najstarija građevinska kompanija u Bosni i Hercegovini . Osnovana je prije šezdeset godina, davne 1947. U poslije ratnom periodu "ŽGP" bavio se izgradnjom putnih komunikacija u Bosni i Hercegovini, uključujući mostove i tunele, te izgradnjom stambenih objekata. Između ostalog, "ŽGP" je izgradio zgradu PIO BiH, Elektroprivrede BiH, Zapadni prilaz gradu Sarajevu, tunele na relaciji Sarajevo - Mostar, te je implementirao i mnoge druge projekte. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu