04:06 02.04.2018

Morska sol širom svijeta zaražena je plastikom

Morska sol po cijeloj planeti je zagađena je mikroplastikom, te na taj način mikroplastika pronalazi put do naše hrane kroz morsku sol koju koristimo u našoj prehrani.

Plastika ne prodire samo u našu svakodnevnu upotrebu, nego prodire takođe i u naš okoliš. Mikroplastika je prisutna u zraku, vodi, a sada i u morskoj soli koju svakodnevno koristimo. Mali djelići mikroplastike nađeni su u morskoj soli u Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, kao i u Sjedinjenim Državama i Kini.

Najveći dio zagađenja dolazi od mikrovlakana i predmeta napravljenih od plastike koji služe za jednokratnu upotrebu, kao što su flaše za sokove ili vodu. Oko 12,7 miliona tona plastike dolazi u okeane tokom jedne godine. Ekvivalent tome je da se istrese jedan kamion smeća svake minute.

Sudeći po istraživanjima koja su izvršena na uzorcima morske soli koja je kupljena u američkim prodavnicama, amerikanci unesu u svoje tijela 660 čestica plastike svake godine. Plastika "Bisphenol A" je nađena u 95% američke populacije. Za sada ne postoji studija o uticaju plastike na ljudsko tijelo, jer ne postoji kontrolna grupa ljudi koja nije bila izložena plastici.

Oko 1 milion plastičnih boca se kupi u jednoj minuti, dok proces reciklaže ne može da prati proces proizvodnje koji će biti 4 puta veći do 2050 godine. Neki kažu da je sada problem proizvodnje plastike veći od problema globalnog zagađenja.

Grupa naučnika ispitala 21 vrstu jestive soli, te je pronašla plastiku u svakoj od njih. Najčešća vrsta plastike koju su našli je "Polyethylene terephthalate" od koje se prave plastične boce. Naučnici su također pronašli plastiku u morskoj soli u Kini 2015. godine. Mikroskopske čestice plastike od kozmetike i plastičnih boca nađeni su u 15 vrsta morske soli koja se nalazi u kineskim prodavnicama.

Moguće je da je morska sol osjetljivija na zagađenje od plastike jer je napravljena procesom dehidracije morske vode.

Zagađenje plastikom ne nalazimo samo u soli. Nalazimo je i u drugim vrstama hrane i pića koje konzumiramo svaki dan. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu