14:00 15.09.2017

Najveca fabrika radijatora u BiH ponovo radi

Oporavak firme Termal iz Lopara teče po planu, a krenulo se sa proizvodnjom kotlova za pelet i cisterni za ulje i gorivo koje su, vecinom, namjenjene za izvoz u Holandiju, što ukazuje na to da proizvodi Termala zadovoljavaju najviše standarde EU. Firma Termal je kupljena od strane firme Lafat komerc sa sjedištem u Kalesiji.

U ovom trenutku u Termalu je zaposleno oko 60 radnika, a planiranim širenjem obima posla i novim ugovorima Termal će do kraja 2018-te godine zaposliti još 80 radnika. Termal će zapošljavanjem 140 radnika, definitivno, doprinjeti razvoju male opštine kakva je Lopare u kojoj osim termala skoro pa da i nema drugih bitnijih privrednih subjekata.

Do kraja 2018-te godine Termal će izgraditi dvije nove hale, za proizvodnju peleta i peći i cisterni. Osim toga već postojeća hala koristiti će se kao lakirnica, te će se, kada se instalira sva potrebna oprema, krenuti u proizvodnju radiatora.

Termal je do 90-ih bio najveći proizvođač radijatora u Bosni i Hercegovini, a svoje proizvode plasirao je, osim u bivšoj Jugoslaviji, u Njemačku i Austriju. Nakon dugo vremena Termal je predstavio svoje proizvode i na sajmu Grapos - Expo koji se održava svake godine u Gračanici, a međunarodnog je karaktera.

Još u februaru tekuće godine (2017) Termal je bio u jako teškoj situaciji. Firma je bila u stečaju već deset godina, a radnici nezadovoljni time što im potraživanja nisu isplaćena. U toku stečajnog postupka 27 kompanija se interesovalo za Termal, ali nisu zadovoljavali uslove. Najinteresantniji investitori su bili iz Italije i Slovenije. Ipak, Termal je kupljen od domaćeg investitora Lafat komerc iz Kalesije. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu