13:13 14.09.2017

Potraznja za radnicima u tekstilnoj industriji

Maglajska firma Bontex, koja posluje već 13 godina, sklopila je do sada najveći poslovni ugovor. U saradnji sa švicarskom kompanijom Weder-Meier, Bontex će za švicarsku vojsku izraditi 55 000 košulja. Rokovi su takvi da će radnice iz Bontexa šiti 8000 košulja sedmično.

Bontex već duži niz godina izvozi ženske i muške košulje na strana tržišta, a trenutno upošljava oko 200 radnika Broj radnika će se povećati kako bi se mogli ispoštovati potrebe rastućeg tržišta. Kompanija Bontex je prinuđena zaustaviti proizvodnju nekih proizvoda kako bi uspjela ispoštovati rokove koje je dogovorila sa stranim kompanijama. Osim ugovora sa švicarskom vojskom tu je i proizvodnja modnih bluza za Ministarstvo pravosuđa iz Slovenije.

Što se tiče švicarskog tržišta Botex je uspio zadržati oko 50-tak kupaca sa kojima uspješno posluje. Izazov za Botex stvara manjak kvalitetne radne snage. Iz tog razloga ulažu velike količine novca za obuku radnika od kojih većina ostane u Botexu, ali neki i napuste ovu kompaniju. Iz ovog razloga Bontex je u stalnoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom koja će svojom kvalitetom zadovoljiti potrebe evropskog tržišta.

Za kompaniju Weder-Meier za sada je najbitnije da se zadrži sadašnji kvalitet proizvoda, te da se ispoštuju dogovoreni rokovi, a uz zapošljavanje nove kvalitetne radne snage posao će se, definitivno, širiti.

Bitno je napomenuti da je švicarska vojska raspisala međunarodni tender za izradu košulja, a Weder-Meier i Bontex su bili najbolje kompanije na ovom tenderu. Obzirom na konkurenciju koja vlada u tekstilnoj industriji ovo je veliki uspjeh za jednu firmu iz Bosne i Hercegovine. Osim toga, nakon što 55 000 košulja bude uspješno isporučeno u švicarsku, poslovanje sa švicarskom vojskom će se nastaviti i sljedeće godine. Detalji tog ugovora još nisu poznati.

Uspješno poslovanje firme Bontex dokazuje i godišnji prosjek proizvodnje. Bontex godišnje proizvede oko 300 000 košulja, 100 000 komada medicinske odjeće, 40 000 jakni, te 80 000 bluza.

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu