12:39 17.07.2017

Privatizacija i bosanski giganti

Bosanski gigant Energoinvest, tačnije Tvornica dalekovodnih stubova, trebala je preći u vlasništvo italijanskih investitora, ali to se ipak neće desiti. Naime, turski investitori su pokazali veću zainteresovanost, tako da će oni biti ti koji će odkupiti  Tvornicu dalekovodnih stubova koje je u stečaju od septembra.

Naime, turski investitor je već odkupio jedan dio dugova Tvornice dalekovodnih stubova. Osim toga razgledali su fabriku i uvidjeli sa kakvim resursima ona raspolaže, ljudskim i tehničkim. Trenutno se u Tvornici dalekovodnih stubova rade mali poslovi za domaće kompanije, jer zbog stečajnog procesa ne mogu se prijavljivati na tendere za strane kompanije, a kooperacija sa domaćim kompanijama nije dovoljna.

Ipak, trenutno Tvornica dalekovodnih stubova, nema dugova za električnu energiju, a to im je pravilo velike probleme u dosadašnjem radu. Ukoliko bi se ubrzali administrativni procesi turski investitori bi mogli u skorom periodu preuzeti ovu firmu, što bi značilo rješavanje dugovanja Firme i vraćanje starih radnika na posao.

Mehmet Atilla, vlasnik građevinske kompanije "Atilla Group" koja ima predstavništvo u Sarajevu raspisala je tender za preuzimanje Energoinvest DVI. Obzirom da "Atilla Group" ima samo 5 % dionica Energoinvest DVI-a ponuda se tiče ostalih 95 % dionica preduzeća, a cijena je 0.10 KM. Energoinvest DVI je u prošloj godini imao prihode od 972.579, ali i gubitke od 320.000 KM.

Postavlja se pitanje koji je razlog prodaje ovakvih giganata koji su nekada zapošljavali na hiljade radnika? Zašto Država sama ne pokrene proizvodnju u ovim gigantima? Broj velikih kompanija koje su bile velika imena u Jugoslaviji, a neke od njih i u svijetu, danas su ili zatvorene ili privatizovane pod sumnjivim okolnostima.Mada, treba reći, da postoje i pozitivni primjeri privatizacije. Neke od poznati imena su Soko Mostar, Unis, Energopetrol, Zora, Koksara Lukavac, Famos, TAS i mnoge druge firme.

Jasno je da zbog ekonomskog sistema ove kompanije nebi zapošljavale niti približan broj radnika kao što su nekada, ali bi uz pravo vođstvo i pametna ulaganja bili u mnogome efikasniji.

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu