10:31 10.11.2017

Procvat BiH gradjevinske industrije

Najnoviji pokazatelji kažu da su hrvatske i slovenačke građevinske firme doživjele potpuni krah, a da su njihovu poziciju u regionu  preuzele Bosansko - hercegovačke firme. Slovenačke i hrvatske građevinske firme dobijale su najvažnije poslove u regionu, pa čak i u Bosni i Hercegovini, do prije 10-ak godina, ali sada je situacija drugačija.

Slovenačke građevinske kompanije kao što su SCT i Primorje, prije nekoliko godina su bankrotirale. Ista sudbina zadesila je i najveću građevinsku firmu u Hrvatskoj, Vijadukt, što znači i definitivni krah cestogradnje u Hrvatskoj.

Dok građevinske firme u regionu propadaju, Bosansko - hercegovačka firma "Euro - Asfalt" dobija sve velike poslove u Bosni i Hercegovini i u regionu. Tome u prilog govori činjenica da je "Euro - Asfalt" u poslednjih deset mjeseci sklopio tri velika poslovna ugovora u Crnoj Gori u vrijednosti od 130 miliona KM.

Osim toga, "Euro - Asfalt" je potpisao i ugovor o gradnji jedne od dionica na autoputu Draženci - Gruškovje u Sloveniji. Ugovor je vrijedan 110 miliona KM. Pregovori između Direkcije ze infrastrukturu Slovenije i "Euro - Asfalta" u vezi sa gradnjom jedne dionice željezničke pruge Divača-Kopar još uvijek traju, tako da je moguće da će ovaj Bosansko - hercegovački gigant dobiti i ovaj posao.

U ovom momentu "Euro - Asfalt" je aktivniji u inostranstvu nego u Bosni i Hercegovini, ali u "Euro - Asfaltu" očekuju da će se ovo promjeniti uskoro, zbog nastupajućih investicija u cestogradnji u Bosni i Hercegovini. Ove investicije ojačale bi Bosansko - hercegovački građevinski sektor i dale im potrebne reference kako bi bile još konkurentnije na stranim tržištima.

Firme iz Bosne i Hercegovine koje se bave izgradnjom objekata od betonskih konstrukcija su također vodeće firme u regionu. Jedan od primjera je gračanička građevinska kompanija Širbegović koja je aktivna u cijelom regionu, a najvažniji projekat im je skorašnja gradnja IKEA-ine robne kuće u Beogradu. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu