10:22 15.07.2017

Sarajevo prvi grad na Balkanu !!!

U sarajevskoj Ulici Maršala Tita, na zgrada pored Centralne banke, uskoro će biti prekrivena biljkama. ovo će biti prva zgrada na Balkanu koje će biti prekrivena biljkama i samim tim će doprinositi čišćem zraku u svojoj okolini, ali će je i vizuelno učiniti ljepšom.

Ovaj projekat koštati će 50 hiljada KM, a biti će finansiran od opštine Centar i UNDP-a. Trenutno se usaglašavaju finalni detalji i raspisan je tender za izvođača, te su u opštini Centar jako ponosni da su prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu sa ovakvim projektom.

Ovakvi projekti mogu se naći u svim većim centrima svijeta. Obzirom da se zelene površine u velikoj mjeri uništavaju zbog gradnje objekata, ovo je način da se te zelene površine nadoknade.

U idejnom rješenju predložene su 3 ulice: Radićeva ulica, Kulićeva i ulica Maršala Tita. Ulica Maršala Tita izbrana je jer se nalazi u samom centru Sarajeva, veoma je prometna, te je iz tog raloga i najzagađenija. Nivo zagađenosti se posebno osjeti u zimskom periodu. Planirano je da se projekat finalizira do Augusta.

Zeleni zidovi (što je stručni naziv za ovo arhitektonsko rješenje) se upotrebljavaju reativno kratak vremenski period. Ovdje je bitno napomenuti da u zelene zidove ne spadaju puzavice koje su u većini slučajeva čista posljedica nebrige o nekom objektu, te oštećuju zgradu. Danas kada je tehnologija na većem nivou moguće je graditi biljnu konstrukciju koja je odvojena od samog objekta, te na taj način neće oštetiti sam objekat.

Zeleni zidovi, kao i generalno biljni svijet, imaju značajnu funkciju u ljudskim životima. Oni doprinose proizvodnji kisika, manji je nivo prašine i ugljen dioksida u zraku, također smanjuju buku, boravišni prostor je ljeti hladniji, a zimi topliji, te smanjuju stres.

Trenutno postoje dvije vrste zelenih zidova. Zelene fasade su biljke penjačice koje rastu iz specijalno napravljenih posuda ili iz tla. Drugi model su živući zidovi koji su noviji izum, a napravljeni su od konstrukcije koja visi na zidu objekta. U ovom slučaju površina zida je podjeljena na mnogo malih sadnica koje se mogu presađivati i u odrasloj fazi.

 

 

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu