07:57 29.03.2018

SoftBank i Saudijska Arabija stvaraju najveći solarno - energetski projekat na svijetu

Saudijska Arabija i japanski telekomunikacijski gigant SoftBank proširili su svoje partnerstvo u utorak, najavljujući najveći svjetski projekat proizvodnje solarne energije na konferenciji za novinare u održanoj Njujorku.

Projekat će koštati oko 200 milijardi dolara do 2030. godine. Očekuje se da će toliko dugo trebati da se izgradi svih 200 GW/h koliko je predviđeno da se dobije projektom.

Poređenja radi, oko 70 gigavata solarnih kapaciteta je u funkciji, u izgradnji ili u razvoju u Sjedinjenim Državama, prema listi velikih projekata  Udruženja za industriju solarne energije.

Projekat je tako veliki da će podržati stvaranje domaće proizvodnje solarne opreme u Kraljevstvu, rekao je izvršni direktor SoftBank-a Masayoshi Son.

Projekat je još uvijek u ranim fazama, a još nije garantovano da će biti sproveden. Saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman i sin potpisali su u utorak uveče memorandum o razumijevanju između Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije i SoftBank Vision Fonda, čime se pokreće proces formiranja nove kompanije za proizvodnju električne energije. Namjera je da se do kraja maja završi analiza projekta.

"Ovakav projekat nikada ne bi bio izvodljiv bez vizije koju smo podelili sa princem", rekao je sin novinarima.

"Kraljevstvo ima sjajno sunce, dosta raspoloživog zemljišta, velike inženjere, velike radnike", rekao je. "Ali najvažnije je da ima veliku viziju".

Obnovljiva energija je ključni dio "Vision 2030" projekta Saudijske Arabije, plan koji je predvodio princ Mohammed da diverzifikuje ekonomiju koja zavisi od nafte.

200 gigavata kapaciteta objavljenih u utorak će se proširiti širom kraljevstva. Prve dva solarna parkova mogle bi proizvesti 7,2 gigavata snage i planirano je da se ove godine počne sa izgradnjom, a da ova dva parka započinju proizvodnju struje 2019. godine.

Troškovi ova dva parka će biti oko 5 milijardi dolara, sa milijardu dolara iz Softbank-ovog Vision Fonda i 4 milijarde dolara koje će se finanirati iz samog projekta.

Sin je rekao da će prihodi od ranih solarnih parkova pomoći finansiranju izgradnje budućih projekata u Kraljevstvu. Svaki park imaće ugovor o kupovini električne energije od 25 godina, dugoročni ugovor o isporuci električne energije kupcima, što je uobičajeno u industriji solarne energije.

Procijenjeni troškovi od 200 milijardi dolara uključuju izgradnju solarnih parkova, integraciju tehnologije akumulatora i izgradnju masivnog novog objekta koji će vertikalno integrirati proizvodnju solarne opreme, prema riječima Son-a. Poduhvat takođe planira izgradnju centara za istraživanje, razvoj, obrazovanje i obuku, rekao je on.

Očekuje se da će rast solarne industrije stvoriti 100.000 radnih mjesta i povećati bruto domaći proizvod u Saudijskoj Arabiji za 12 milijardi dolara. Očekuje se i da će uštedjeti kraljevstvu 40 milijardi dolara tako što će izbjeći potrebu za sagorevanjem domaće nafte.

Najava se desila tokom njujorškog putovanja Princa Mohameda u Sjedinjenim Državama. 32-godišnji kralj na čekanju i saudijska delegacija uspostavljaju veze sa administracijom Trumpa i američkim investitorima, jer kraljevstvo započinje sa ambicioznim planom za diversifikaciju svoje ekonomije.

Ranije u utorak, Saudijsko -  Američki forum izvršnih direktora okupio je američke i saudijske poslovne lidere u Njujorku, gde je kraljevstvo najavilo veliki broj memoranduma o razumevanju sa američkim firmama koji su često prvi korak u uspostavljanju poslovnih poduhvata.

Fond za javne investicije Saudijske Arabije je najveći investitor u Softbank-ov Vision Fond sa 100 milijardi dolara. Fond za suvereno bogatstvo kraljevstva je, kako se izveštava, predao 45 milijardi dolara masovnom točku za investiranje u tehnologiju, od kojih su Uber, Nvidija i WeWork najveće investicije.

Fond, koji je iznosio 93 milijarde dolara, postigao je svoj cilj nakon što je u poslednjih nekoliko mjeseci prikupio 7 milijardi dolara od američkih kompanija i menadžera Vision Fonda, prema izvoru koji je upoznat sa fondom. Fond je sada zatvoren.

Za usporedbu, Bosna i Hercegovina proizvodi 14,5 gigavati električne energije godisnje od kojih je oko 5 gigabvati iz obnovljivih izvora i uspoređujući ga sa ovim projektom od 200 gigavati, Saudijska Arabija će proizvodi 40 puta vise električne energije nego Bosna i Hercegovina iz obnovnljivih izvora.

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu