09:20 07.02.2018

Ukida se carina za pakete u vrijednosti do 300 KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ovih dana izglasalo je Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina. Ova odluka podrazumjeva da fizičke osobe mogu naručiti robu iz inostanstva u vrijednosti do tri stotine konvertibilnih maraka, a da za nju nisu obavezni platiti uvozne dadžbine.

Uprava za indirektno oprozivanje spremila je ovu Odluku za objavu u Službenom glasniku, a osam dana nakon objave u Službenom glasniku Odluka stupa na snagu. Odluka će, dakle, uskoro biti objavljena, a nakon toga će stupiti na snagu.

Izmjene Odluke o ostvarivanju prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina podrazumjevaju da je osoba pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu prije sprovođenja ove odluke imala pravo unijeti sa sobom lične potrebštine u vrijednosti do 200 konvertibilnih maraka, dok je taj iznos sada 600 konvertibilnih maraka.

Trenutni propisi kažu da kada osoba u Bosni i Hercegovini prima paket iz inostarnstva on ne podliježe carini ukoliko vrijednost paketa ne prelazi 50 konvertibilnih maraka. Primjenom nove Odluke ta cifra iznositi će 300 konvertibilnih maraka, ali samo ukoliko je naručena roba plaćena tokom narudžbe.

Ukoliko osoba u Bosni i Hercegovini dobije paket iz inostranstva kao poklon primjenom ove odluke neće plaćati uvozne dadžbine ukoliko vrijednost robe ne prelazi 90 KM.

Jako je bitno da bude vidljivo da je roba koja se naručuje iz inostranstva za lične potrebe, te da roba ne dolazi u velikim količinama kako se nebi sumnjalo da će primalac preprodavati primljenu robu.

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu