13:01 25.07.2017

Zasto nam zapadni mediji ovo skrivaju?

Ovo necete saznati nigdje drugo : 5 cinjenica o kineskom trzistu automobilima koje trebate znati a zapadni mediji sakrivaju

 

Kinesko tržište automobilima je ogromno. Zaista je ogromno i nešto što svijet nije vidio do sada, i vjerovatno nikada neće. Šta u stvari znači ogromno tržište? To znači najveći. U Kini se proizvode gotovo svi brendovi i modeli automobila, najskuplji, najjeftiniji i električni automobili. Evo 5 zadivljujućih činjenica o kineskom tržištu automobila:

1. Kinesko tržište automobila je najveće tržište putničkih automobila na svijetu. Postalo je najveće 2009-te godine i ostalo je najveće do danas. U 2015-toj godini proizvođači putničkih automobila 21.1 miliona automobila, za 7.3 % više nego 2014-te. Taj broj nije toliko zadivljujući kao prije, ali 10 % u 2014-toj i 16 % u 2013-toj, ali rast od 1.1 milion automobila je veliki koliko i cijelo australijsko tržište automobila (1.15 miliona).

Prodaja automobila narasle je za 7.8 % u martu, a nove poreske olakšice na automobile sa malim motorima će sigurno povećati prodaju. Očekivanja su da će prodaja automobila u toku godine narasti na 8 %. što će značiti prodaju od 22.8 miliona automobila, što će značiti da će KIna ponovo biti najveće tržište putničkih vozila.

2. U Kini se prodaju svi brendovi i modeli automobila

Kinezi su sretni, jer mogu birati između više brendova i modela automobila nego bilo koji kupac i bilo kojoj zemlji na svijetu. Različitost brendova je zadivljujuća. Od maja 2016-te u Kini se nalazi 130 brendova putničkih autmobila. U momentu kada vi ovo čitate broj je vjerovatno veći, jer novi brendovi stalno dolaze.

Brendovi se u Kini dijele na 3 vrste. To su: strani brendovi, poput Audija, lokalni kineski brendovi, poput Geely-a i pod-brendovi koji se proizvode u kinesko-stranoj saradnji poput Venucia. Osim toga kineski lokalni brendovi prodaju automobile pod raznim brendovima, a ovi brendovi su uključeni u spisak samo ako imaju svoj logo, marketing i svoje kanale prodaje. Sa liste su isključena vozila za komercijalnu upotrebu, kao što su busevi, kombiji, manji kamioni), ali se na listi nalaze pick-up vozila.

Nevjerovatan je broj brendova i modela vozila koji se proizvodi u kini. Trebao mi je čitav dan da ih izbrojim. 952 vrste automobila se nalaze na Kineskom tržištu trenutno. Ovaj broj uključuje uvezena i domaća vozila.

Strani brend koji broji najviše modela na kineskom tržištu je Volkswagen sa svojih 28 modela. Od ovih 28 modela 15 je proizvedeno u lokalnim tvornicama Vollkswagena, dok je 13 uvezeno. Od 15 vozila koji su proizvedeni u Kini 7 je namjenjeno samo kineskom tržištu i ne mogu se naći nigdje drugo.

 

 

 

3. Imaju najskuplja vozila na svijetu

Bogati kinezi nemaju sreće, jer plaćaju skupa vozila mnogo više nego njihove kolege negdje drugo. U Sjedinjenim Državama Mercedes-Maybach S600 košta 190, 270 dolara, dok isti automobil u Kini košta 440 000 dolara. Ferrari 512berlinetta košta 323,745 dolara, dok u Kini košta 810 000 dolara.

Ova enormna razlika je u glavnom uzrokovana visokim porezima i zdravim poslovanjem. Kinezi udaraju enormne poreze na vozila sa motorima od 4 litra i više. Ti porezi znaju biti i do 60 % na nova vozila, a na tu cifru ide i 10 % poreza na kupovinu. Takse nisu jedini razlog zašto su ova vozila skuplja u Kini. Kineski proizvođači automobila znaju da kinezi imaju veliku želju da kupe ove automobile, posebno ako ih mogu dobiti brzo.

Ipak od 2014-te kineski zakonodavci su reagovali na način da su kritikovali kineske proizvođače automobila zbog prekomjernog profitiranja. Proizvođači su reagovali ne tako što su snizili cijene, nego su smanjili kapacitet  motora. TO će im omogućiti sa smanje cijenu toliko da učine zakonodavce sretnima. Na primjer novi Ferrari 488 sa motorom 3.9 litara koštati će 520 000 dolara.

4. Imaju najjeftinije automobile na svijetu

Kinezi koji nisu bogati takđer su sretni, jer Kina ima i najjeftinije automobile na svijetu. Kinezi plaćaju za automobile sa pristupačnim cijenama dosta manje nego negdje drugdje u svijetu u svim kategorijama vozila. Ovo se odnosi ekskluzivno na domaće proizvođače automobila.

Najjeftinije auto od maja 2016-te godine je Jiangnan TT. On je licencirana varijanta druge generacije Suzuki Alta. Njegov motor je motor od 0.8 litara, a košta 3177 dolara. Cijene mogu biti niže jer proizvođači koriste staru tehnologiju, što znatno reducira cijenu. Kada tome dodamo i jeftinu radnu snagu, niske troškove razvoja (kojeg i nema), i u čestoj pomoći lokanih zajednica u smislu prostora gdje proizvođači rade na kraju dobijete jeftino auto.

 

5. Budućnost je u elektro automobilima

Ono što će definitivno rasti je proizvodnja elektro motora. To je najveći dio tržišta automobila u Kini, trenutno, a biti će i u budućnosti. Vozila na nove pogone su električna i hibridna vozila. U 2015-toj godini prodato je 188, 700 jedinica vozila na nova goriva, što čini samo 0,9 % cijelog tržišta, ali je rast od 223 % u odnosu na 2014-tu.

Glavni razlog naglog rasta vozila na nova goriva je kineska Vlada koja fanatično promviše ova vozila kako bi smanjila zagađenost zraka i modernizovala industriju vozila. Kineska Vlada subvencionira sa 90 hiljada Jena, što ova vozila čini privlačnima za kupce, zbog čega postaju interesantna auto industriji.

Lokalne vlasti organizuju i druge popuste za vlasnike automobila na nova goriva, kao što su besplatne tablice i besplatna parking mjesta. Osim toga, kineske vlasti postavljaju sve više mjesta za punjenje električnih vozila.

Na poslednjoj Pekinškoj auto promociji bilo je oko 140 vozila na nova goriva. Strani proizvođači moraju kooperirati sa kineskim da bi proizvodili ova auta što im oduzima vrijeme, a osim toga oni su čekali da ispitaju da li će kineska vozila na nova goriva profitirati na tržištu, tako da kasne za kineskim. Osim toga kineska vozila su jeftinija, tako na primjer kinesko vozilo na elektro pogon Zotye Yun 100 košta 63,600 posle olakšica. 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu