15:34 20.09.2017

Zavrsena era fosilnih goriva

Ove godine Sajam automobila u Frankfurtu je odlučio da zadivi svoje posjetioce automobilima koji su zeleniji, pametniji i brži nego ikad. Donosimo Vam nekoliko najbitnijih momenata sa ovog velikog događaja koji traje do 24.09., a privući će stotine hiljada posjetilaca i zaljubljenika u automobile.

Ukoliko ste uvijek željeli da se osjećate kao vozač formule 1 onda će Mercedes -AMG Project One biti automobil za Vas. Ovaj hibridni model Mercedesa napravljen je po Formula 1 tehnologiji, a pod haubom ima 1000 konjskih snaga, te postiže brzinu od 350 km/h. Mercedes će napraviti samo 275 ovih automobila, a svaki će koštati 2,4 miliona dolara. AMG Project One postiže brzinu od 200 km/h za 6 sekundi, a puna brzina koju može doseći je 340 km/h. Ovaj model Mercedesa je prvi put prezentovan na franfurtskom sajmu od strane vozača Formule 1 Lewis-a Hamilton-a , a na tržištu će se pojaviti 2019-e godine.


Bugatti je na Sajam automobila u Frankfurtu došao sa svojim Chiron modelom koji može razviti brzinu i do 400 km/h za 42 sekunde, a košta 2,4 miliona dolara, kao i gore pomenuti Mercedes. Ovaj Buggati model, za razliku od većine automobila prikazanih na ovom Sajmu, nije hibridni automobil. Ukoliko bi se pravio ovakav model automobila u hibridnoj verziji mnoge vizualne i druge promjene bi se morale učiniti, a u Buggatiu kažu da to nisu htjeli uraditi. Cilj je bio održati rejting proizvođača najbržeg automobila na svijetu.


Na Frankfurtskom sajmu Daimler se predstavio sa električnim zračnim taksijem, koji je u stvari volokopter sa 18 motora. Daimlerov Volokopter je zračni taxi koji će proći petogodišnji test u Dubaiu, pa tek će nakon testa izaći na tržište. Ova verzija Volokoptera je namjenjena da transportuje dvije osobe. Daimlerov volokopter može voziti 17 minuta brzinom od 70 km na sat, tako da još uvijek nije namjenjen za velike razdaljine.


 Nešto slično napravio je holandski PAL-V. PAL-V je uspio napraviti vozilo koje je u stvari nešto između žiroptera i automobila, a može voziti kako po zemlji tako i u zraku. Za razliku od Deimlerovog Volokoptera, PAL-V se pokreće na fosilna goriva i postiže brzinu od 180 kilometara na sat, kako na zemlji tako i u zraku. Za korištenje na zemlji ima tri točka, a u zraku ga pokreće propeler sličan onom na helikopterima.


 Dvije trećine svih prezentovanih vozila na ovogodišnjem franfurtskom Sajmu su SUV vozila koja su dizajnirana za sve džepove. Tu je Volkswagenov T-rock, Dacia do redizajniranog Daicia Duster. Oba modela se mogu naći i u benzin i dizel varijantama.

Kineski proizvođači vozila su na Sajmu predstavljeni sa  svojim automobililima Chery i dosta skupljim Wey, oba imaju pogon na sva četiri točka. Zbog skorašnje prevare Volkswagena sa dizel motorima sada se proizvođači motora takmiče u proizvodnji hibridnih i elektro automobila koji sami upravljaju, a vlasnici mogu da se opuste pri vožnji. Problem koji su istakli posjetioci Sajma je taj da većini proizvođača trebaju i godine dok njihova vozila izađu na cestu. Jedini proizvođači automobila koji masovno proizvode elektro automobile su Nissan i Tesla.

Oni kojima je ipak privlačniji glasan motor benzina od predenja elektro automobila bi trebali pogledati crveno-bijeli Gran Torino ili Porsheov klasik 911 na dijelu sajma pod nazivom Wild 70s. Volkswagen se između ostalog predstavio i sa svojim elektro modelom starog hipi kombija koji je mamio uzdahe posjetilaca.

Ono što posebno raduje, a što smo vidjeli na Sajmu, je to što proizvođači automobila sve više pažnje posvećuju proizvodnji elektro i hibridnih motora. Preveliko zagađenje zraka uzrokovano fosilnim gorivima koje imamo u svijetu danas dovelo je do toga da većina zemalja EU planira izbaciti iz upotrebe vozila sa dizel motorima u sljedećih 20 godina. Sa druge strane, kupci sve više tragaju za hibridnim i elektro vozilima, što je navelo proizvođače da se posvete proizvodnji ovih motora.

Mnogi modeli elektro automobila već su u prodaji. Tu su: Nissan Leaf (17,000 e), BMW i3 (30,000 e), Renault Zoe (14,245 e). Što se tiče hibridnih automobila, tu su: Toyota Prius plug-in (30,000 e), Hyundai IONIQ 23,000 e, Mitsubishi Outlander PHEV (31,000 e).

Ono što je sigurno je da ćemo u narednim godinama viđati sve više elektro i hibridnih automobila.

 

 

 

Preporučujemo

Poslovni Imenik Bosne i Hercegovine

Ukoliko želite da povećate prisutnost na internetu,lokalno, regionalno, na Državnoj razini i Internacionalno, da vas lakse pronađu potencijalni klijenti, umogostručite vase online prisustvo i time prodaju, možete stupiti u kontakt sa nama putem Kontakt forme!

Kontaktiraj nas

Upisite vasu firmu u registar firmi BiH 

Milioni korisnika traže lokalne proizvode i usluge svakog dana.

Zahvaljujući prisutnosti preduzeća u obliku liste preduzeća u online poslovnom imeniku Bosne i Hercegovine na www.lokal.ba , vi Može lako naći bilo koji broj potencijalnih kupaca nudeći svoje usluge na lokalnom registru firmi BiH lokal.ba.

Osnovni upis vašeg preduzeća je besplatan.

 

Upiši Firmu