Cesta Neum-Stolac: Radi se na više dionica

Cesta Neum-Stolac: Radi se na više dionica

Nova cesta je projektirana s elementima trase za brzinu 80 kilometara na sat i kraća je za pet kilometara, čime će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto.

 

Do kraja iduće godine trebala bi biti završena magistralna cesta Neum – Stolac koja će povezati bosanskohercegovačko more s ostatkom zemlje i u znatnoj mjeri smanjiti trajanje putovanja na toj dionici, piše Faktor.

 

U Federalnom ministarstvu prometa i veza su kazali da su u toku radovi na više dionica te da su okončani radovi na dijelu Stari Neum – Kiševo Broćanac, u dužini od 12 kilometara.

 

”U toku su radovi na poddionici Prapratnica – Hutovo u dužini od 2,5 kilometra, uključujući i tunel Žaba. Radovi su započeli u oktobru 2018. godine, rok izvođenja je 24 mjeseca, pa je očekivani završetak radova u oktobru ove godine. U toku su radovi na poddionici Stolovi – Drenovac 8,50 kilometara, a koji su započeli prošle godine u oktobru, a završetak se može očekivati u februaru 2021. godine”, kazali su u ministarstvu.

 

Dodaju da su ugovoreni radovi za poddionicu Broćanac – Prapratnica dužine tri kilometra, uključujući i radove na raskrižjima Babin Do i Oskrušnica. ”Očekivani početak radova je najkasnije 1. juna ove godine, a predviđeni rok izvođenja radova je 14 mjeseci. A 12. maja ove godine otvorene su ponude za poddionice Hutovo – Cerovica i Cerovica – Stolovi ukupne dužine 10 kilometara. Do kraja maja će se odabrati izvođač radova, tako da je očekivani početak radova najkasnije 1. juna ove godine. Predviđen rok izvođenja je 14 mjeseci’‘, navode iz Ministarstva i dodaju:

 

”Planiran je završetak radova do kraja 2021. godine, a u cjelokupan projekt izgradnje ceste Neum – Stolac (Drenovac) će biti utrošeno 72 miliona KM. Stara cesta Neum – Stolac je bila širine tri metra na kojoj se moglo voziti maksimalno 40 kilometara na sat.

 

Nova cesta je projektirana s elementima trase za brzinu 80 kilometara na sat i kraća je za pet kilometara, čime će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto.

 

Izgradnja i modernizacija ceste Neum – Stolac veoma je važna za općinu Neum jer će omogućiti bolju i bržu prometnu komunikaciju Neuma s ostatkom Bosne i Hercegovine, te će doprinijeti još bržem razvoju turizma”.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi