Crna Gora zabranila upotrebu plastičnih kesa - drasticne kazne

Crna Gora zabranila upotrebu plastičnih kesa - drasticne kazne

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je predvidjelo zabranu kesa za jednokratnu upotrebu od plastike koje se koriste na prodajnim mjestima.

Saopštio je savjetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.

 

Kako je istakao, planirano je da se ta odredba zakona počne primjenjivati šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

– Prijedlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 eura do 20.000 eura za pravno lice, od 500 eura do 6.000 eura za preduzetnike, od 30 eura do 2.000 eura za fizičko lice – pojasnio je Jovanović.

Kaže da se crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama, prenosi CdM.

 

– Osim negativnog uticaja na okoliš, plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, prije svega u turizmu. Slika kesa u koritima rijeka, pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma prihoduje više od 1,1 milijardu evra na godišnjem nivou – ističe Jovanović.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi