Najveća svjetska solarna elektrana isporučuje energiju 24 sata

Najveća svjetska solarna elektrana isporučuje energiju 24 sata

Elektrana Noor u Maroku je najveća koncentrisana solarna elektrana na planeti i koristi skladište rastopljene soli za proizvodnju električne energije noću.

 

 

 

Poznat kao kapija u Saharu, grad Uarzazat se nalazi u okrugu Agadir u južnom Maroku, gde region ima jednu od najvećih količina sunčeve svetlosti na svetu – do 2635 kWh/m2 godišnje.

 

Nekoliko kilometara sjeverno od grada blistav prsten napravljen od stotina hiljada zrcalnih površina čini prostranu solarnu elektranu od 2.500 hektara. Nazvan Noor prema arapskoj riječi za 'svjetlo', gigantski solarni kompleks omogućava Maroku da obezbijedi skoro polovinu svoje energije iz obnovljivih izvora.

 

Sastoji se od tri različita objekta, Noor I, Noor II i Noor III, lokacija je u mogućnosti da napaja više od milion domova i procjenjuje se da će uštedjeti 760.000 tona emisija ugljika svake godine.

 

Samo na lokaciji Noor I nalazi se 537.000 paraboličnih ogledala koja kontrolišu kompjuteri tako da su stalno okrenuta prema suncu. Ova ogledala fokusiraju sunčeve zrake, zagrijavajući posebno termalno ulje koje prolazi kroz cijevi od nehrđajućeg čelika u cijelom objektu. Ovo sintetičko ulje, koje se može zagrijati na oko 390°C, putuje do centralne elektrane gdje proizvodi paru za pogon glavne turbine i proizvodnju električne energije.

 

Iako su obim i proizvodnja Noora impresivni, to je treća i najnovija elektrana koja se pojavila na mreži i predstavlja značajan tehnološki skok koji bi mogao najaviti svijetlu budućnost za održivu proizvodnju energije.

 

Čuvanje sunca pomoću čelika i soli

 

Solarne termoelektrane ovog objekta pretvaraju energiju iz sunca u električnu energiju, ali kompleks Noor III kombinuje svoj solarni toranj sa centralnim prijemnikom koji super zagrijava rastopljene soli na više od 500°C.

 

Ove rastopljene soli mogu pohraniti toplinu i omogućiti postrojenju da proizvodi energiju punim kapacitetom čak i tokom sati mraka. Da bi ovo funkcioniralo, ogromne količine ovih specijalnih soli, koje su mješavina kalijevog i natrijum nitrata, drže se u masivnim čeličnim rezervoarima

 

Solarna elektrana Noor

 

Nehrđajući čelik specijalnog kvaliteta se koristi u svim izmjenjivačima topline, cjevovodima, generatorima i skladištu energije na gradilištu. Svaki od rezervoara od 19400 m³ napravljen je od specijalizovanog nerđajućeg čelika UR™ 347. Zbog vrlo korozivne prirode soli sadržanih u njima, bilo bi nemoguće koristiti ovu inovativnu metodu skladištenja topline bez ovog austenitnog čelika stabiliziranog niobijem.

 

Čelik je temelj cijelog pogona jer je korišten za proizvodnju izmjenjivača topline, parogeneratora, visokotemperaturnih cijevi i rezervoara za skladištenje rastopljene soli. To je zbog njegove nevjerovatne otpornosti na koroziju, u kombinaciji sa fleksibilnošću upotrebe jer se ovaj specijalni tip lako može formirati i zavariti.

 

Sa rezervoarima za skladištenje rastopljene soli koji mogu da obezbede dovoljno toplote za održavanje rada elektrane sedam sati nakon mraka, kompleks Noor je u stanju da obezbedi 24-satnu energiju i predstavlja preokret za solarnu energiju kao deo buduće mešavine obnovljive energije.

 

Sa zemljama u 'sunčevom pojasu' koji se proteže 40 stepeni sjeverno i južno od ekvatora koje ulažu u solarnu energiju, Noor predstavlja viziju budućnosti. Budućnost u kojoj blistave čelične mega strukture mogu obnovljivo napajati čitave regije 24 sata dnevno.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi