Panika među bh. političarima: Eksperti iz EU u 2020 provjeravaju bankovne račune u zemlji i inostranstvu

Panika među bh. političarima: Eksperti iz EU u 2020 provjeravaju bankovne račune u zemlji i inostranstvu

Panika medju bosanskim politicarima: Provjera svih bankovnih racuna u zemlji i inostranstvu.  Novac ostavlja trag. Bit ce provjereni svi tajni racuni i uopste svi bankovni racunui bilo gdje u svijetu. 

Vrlo važan aspekt u reformi pravosuđa BiH je prijava imovine sudija i tužilaca, ali ne samo da predate imovinske kartone i to je to. Tako nešto više neće biti moguće.

 

Ovo je vrlo otvoreno kazao šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

 

“Imaćemo pravnike, eksperte iz EU, koji će u 2020. zaista dolaziti i razmatrati imovinske kartone, da bi imalo smisla uopšte prijavljivanje i dostavljanje imovinskih kartona, jer sada nema. U društvu morate da imate konačnu instancu, jednog arbitra, i to može da bude samo pravosuđe”, kazao je Sattler.

 

Provjeri tajnih i javnih računa kako u zemlji tako i van BiH bit će podvrgnuti i pripadnici političke elite. Ovakva saznanja uzburkala su duhove među liderima i političkim predstavnicima.

 

Inače, Izvještaj eksperata je rezultat "Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH", koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

 

Evropska unija pozdravlja ekspertski Izvještaj. Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini. EU jasno je pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Komisije.

 

EU je, jasno je to, spremna da obezbijedi neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta, što nikako ne odgovara političkim elitama.

 

Ko je i gdje sakrio koliko miliona pokazat će eksperti koji će 2020. godine biti jako aktivni u BiH. Da novca ima po sefovima banaka dokaz je i priča u okviru istrage u vezi sa "nestankom" višemilionskog iznosa novca NLB grupe Ljubljana, kojim se trebala finansirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor" u Sarajevu.

https://nap.ba/news/60275?fbclid=IwAR3MZ8brtcUjF-agEfFgY916sPQwfkB82vgjxho_Vpsco23BQ0RdP1AWwAk
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi