Bosna dobila svoju novu pušku proizvodjača BNT Novi Travnik TMiH

Bosna dobila svoju novu pušku proizvodjača BNT Novi Travnik TMiH

Nova domaća puška predstavljena je u novotravničkoj kompaniji “BNT”. Ovo je novi uspjeh za bh. namjensku industriju, ali i za kompaniju koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

 

Kao što nam je potvrđeno, ova je puška dobila sve dozvole i prošla interne testove. Do sada je proizvedeno 10 prototipova, a serijska proizvodnja započinje uskoro.

 

Danas su čelnici vlade FBiH posjetili prostorije kompanije i, kako je potvrdio Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, razgovarali su i o 155 m koju je samostalno razvilo i proizvelo ovo bh. podozeće.

 

– Predstavljena je i nova puška kalibra 7,62 mm, također u potpunosti bh. proizvod koja bi uskoro trebala biti testirana u europskim zemljama. Puška je rađena u kompletu u BNT TMiH. U narednom periodu očekujemo da ćemo potpuno razvijen proizvod testirati u Europi, nakon toga i dobivanja certifikata i dozvola početi pripreme za izvoz i za serijsku proizvodnju – rekao je Džindić.

 

Istaknuo je da što se tiče izrade haubica, sve ide u najboljem redu.

 

– Druga haubica je naručena od strane našeg strateškog partnera. Riječ je o kamionu “tatra” na kojem ćemo mi raditi sve pristroje i automatsku haubicu 155 mm. Očekujemo do kraja godine da će priprema biti završena – kazao je Džindić.

 

Kaže da je to velik uspjeh za specijaliziranu industriju Federacije koja neprestano raste od 2015. godine.

 

– Danas imamo veći profit od prometa firmi kad smo preuzeli mandat – kazao je za Džindić.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi