Brčanska obilaznica puštena u promet

Brčanska obilaznica puštena u promet

Radovi na brčanskoj obilaznici počeli su prije četiri godine. Danas je brčanska obilaznica privremeno puštena u promet. Obilaznica je duga 18,5 kilometara, a dozvoljena brzina kretanja do zvaničnog tehničkog prijema iznosit će 60 km/h.

Od danas vozači mogu da koriste brčansku obilaznicu što će, nadamo se, smanjiti saobraćajne gužve u samom gradu Brčkom.

 
Kroz Brcko samim centrom grada prolazi oko 12,000 vozila u tranzitu, cime ce ova obilaznica smanjiti broj vozila koja prolaze kroz grad enormno , kao i samo Brcko ce profitirati, jer ce ista skracivati prelaze sa jednog na drugi dio grada vozacima sa ovog podrucja.

brcanska.obilaznica.pustena.u.promet.jpg

Obzirom da su se desili određeni problemi u vezi sa procedurom pri tehničkom prijemu nadležni su se odlučili na ovo prijelazno rješenje.

Nadležni ovo vide kao jedino moguće rješenje u ovom momentu kako bi se saobraćajne gužve smanjile, a procedure tehničkog prijema sprovest će se u kasnijem periodu.

Najviši zvaničnici brčanske vlade i skupštine vide ovaj projekat kao najveći infrastrukturni projekat koji se desio u Brčkom ikada, te smatraju da će se na ovaj način saobraćaj u Brčkom u velikoj mjeri rasteretiti.

Zakon o javnim nabavkama omogućava žalbe po različitim osnovama kada su u pitanju ovakvi projekti, te je to i osnovni razlog zašto će brčaci i ostali koji budu koristili obilaznicu čekati još tri do četiri mjeseca na zvanično otvaranje obilaznice.

Izgradnja obilaznice zvanično je završena još u maju mjesecu 2019. od kada teče i procedura  oko tehničkog prijema. Bitno je napomenuti i to da je planirano bilo da se obilaznica završi još u februaru 2018.

Brčanska obilaznica bi trebalo da bude dio autoputa Beograd – Banja Luka, a sredstva za izgradnju obilaznice obezbjeđena su kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (28,5 miliona KM), a tri miliona KM uložila je Vlada Brčko distrikta.

Na samoj obilaznici izgrađeno je jedanaest mostova, 5 nadvožnjaka i 3 podvožnjaka. Osim toga na obilaznici se nalazi i 6 raskrsnica, od toga su 4 kružna toka i 2 raskrsnice.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi