Trebinje postaje turisticki centar juzne Bosne i Hercegovine

Trebinje postaje turisticki centar juzne Bosne i Hercegovine

Trebinje, grad na jugu Bosne i Hercegovine sa nešto više od 30.000 stanovnika, postaje jedna od važnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. To može zahvaliti prelijepom krajoliku, ugodnoj klimi i svojoj blizini Jadranskom moru.

Prema podacima Turističke organizacije Trebinje do kraja juna tekuće godine u Trebinju je zabilježeno  37.028 noćenja što je za 36 % više nego u istom periodu prošle godine.

Samo u mjesecu junu 2018. godine registrovano je 11.323 noćenja, što je za 44 % više nego u junu 2017. godine. Istovremeno to je period kada je registrovan najveći broj noćenja u Trebinju u poslednjih deset godina.

Što se tiče stranih turista, najveći broj noćenja ostvarili su Turci (24 %). Nakon njih po broju ostvarenih noćenja su gosti iz Srbije (21 %), te Francuzi sa 14 %. Manji broj noćenja ostvarili su gosti iz Južnje Koreje (6 %) i Crne Gore (4 %) i Kine (3 %).

Registrovani broj domaćih turista za prvu polovinu 2018. godine iznosio je 16.008.

Turistički informativni centar u Trebinju u prvoj polovini tekuće godine posjetilo je 4.592 turista, dok je u istom periodu 2017. godine ovu instituciju posjetilo 3.071 turista.

Na osnovu gore pobrojanih statističkihz podataka možemo vidjeti da je Trebinje grad u kojem turizam naglo raste, te da postaje jedna od vodećih turističkih destinacija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Povoljan geografski položaj daje Trebinju posebnu draž. Trebinje, u prosjeku, u toku godine ima 260 sunčanih dana što omogućava mnogim biljnim kulturama da uspjevaju u ovom regionu. Vinova loza jedna je od njih, a po čemu je ovaj kraj i poznat.

Osim toga turistima su na raspolaganju i mnoge istorijske znamenitosti koje svjedoče o burnoj istoriji ovog kraja, kao što je Stari grad sa Osman - pašinom i Carevom džamijom, most iz 16. vijeka, kao i mnoge druge znamenitosti.

 

Tu su, također i mnogobrojni restorani i kafići, te mnogobrojni hoteli i moteli koji su sagrađeni u posljednje vrijeme. 




Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi