Uspjesni BiH privrednici

Uspjesni BiH privrednici

Dva uspješnaBosansko-hercegovačka privrednika, Senaid Husić i Amar Mušeljić, gostovali suna 19-om Business Cafe-u koji se održavao u sarajevskom hotelu Evropa10.10.23017-e. Senaid Husić je vlasnik firme Bontex koja proizvodi košulje ubluze sa sjedištem u Maglaju, a Amar Mušeljić je vlasnik firme AM Iskra kojaproizvodi LED sijalice.

Oboica supokazali hrabrost uloživši svoj novac i pokrenuvši poslovne priče u Bosni iHercegovini, zemlji poznatoj po komplikovanoj i sporoj birokratiji. Primjeraradi Husić je nakon 20 godina života i rada u jednoj uređenoj državi (Švicarska)odlučio da napusti tu državu i pokrene posao u Bosni i Hercegovini, a danasnjegova firma zapošljava oko 300 radnika.

Mušeljić je išaodrugim putem. Napravio je veliki rizik, te digao kredit sa kamatnom stopom od23%, te pokrenuo proizvodnju LED sijalica.

Ova dva poslovnačovjeka ipričali su svoju poslovnu priču posjetiocima 19-og Business Cafe-akako bi ih motivisali da i oni pokrenu svoje pozitivne poslovne priče.

Interesantno jeda Husić nikada nije radio u tekstilnoj industriji, ali se nakon urađeneanalize tržišta odlučio na ovaj korak. Analiza je pokazala da je vaćinatektilnih proizvoda u Švicarsku dolazila iz Njemačke koji su, u stvari, bilisamo preprodavci, a roba je pravljena, između ostalog i u Bosni i Hercegovini,u Maglaju i Žepču. Sada je firma Bontex izbacila njemačke preprodavce tekstilnihproizvoda, tako da Bontex danas oblači švicarsku vojsku i slovenačkoMinistarstvo pravosuđa. Osim toga , uskoro će isporučiti i 75 hiljada košuljaza željeznicu Švicarske.

Husića nisupokolebale komplikovane administrativne procedure i megalomanski birokratskiaparat. On je znao da može proizvesti robu dostojnu zapadnoevropskog tržišta,te da u Maglaju ima radnu snagu čiji je kvalitet teško naći vani. Husić jepokretanje Bontexa finansirao kreditom švicarske Vlade, a danas ima oko 300zaposlenih i sarađuje sa oko 60 kompanija koje su većinom iz inostranstva.

Mušeljić je moramproći malo trnovitiji put od Husića. Naime, on je bio student Mašinskogfakulteta koji zbog nedostatka finansija nije mogao nastaviti školovanje.Napustio je školu i zaposlio se u pekari. Kako to nije bilo dovoljno za životpodigao je kredit sa ogromnim kamatnim stopama od 23 % kako bi oformio svojufirmu. Njegova AM Iskra proizvodi LED sijalice, a prve proizvedene sijaliceprodate su u kakanjsku firmu Trgošped.

Opština Kakanj jejednim malim dijelom sufinansirala ovaj projekat, što je Mušeljiću pomoglo dazapočne ovaj posao. LED sijalica koju proizvodi AM iskra na godišnjem nivoupotroši struje u vrijednosti od 3,11 konvertibilnih maraka što jasno ukazuje nanjenu ekonomičnost. Mušeljić se nada da će u skorije vrijeme njegova firmarasti, te da će proizvoditi oko 100 hiljada sijalica na godišnjem nivou.

 




Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi