Lokal.baLoading...

Bosanske puške izvoze se u Egipat

Bosanske puške izvoze se u Egipat

Prve bosanske puške koje su napravljene po modelu američkih pušaka M16 i M4 . Testiranja obavljena u Norveškoj pokazala su da su ove puške po kvaliteti u rangu američkih, a njihova prednost je i to što su jeftinije i lakše su od M16 i sličnih.

Bosanskohercegovačka puška napravljana je u 6 modela, a nastala je u proizvodnom pogonu goraždanske kompanije AC Unity. U skorije vrijeme ove puške trebale bi biti isporučene u Egipat, tamošnjoj vojsci i specijalnoj policiji.

Nakon što su puške testirane u Norveškoj dobile su potrebni NATO kod, tako da se ove puške mogu izvoziti na strana tržišta, a Egipat je prvi pokazao interes za kupovinu bosanskih pušaka. Vrijednost ugovora za sada je kvalifikovan kao poslovna tajna, a procedura izvoza već je dogovorena.

Nezvanična informacije kažu da je prvi model koji će biti isporučen Egiptu je model AC Alfa SMG 6 koja posjeduje i optički nišan. AC Alfa SMG 6 model sa punim šanžerom težak je 2,32 kg, a namijenjen policiji i specijalnim vojnim snagama.

 

Osim šest modela pušaka, AC Unity proizvela je i pištolj koji je također dio paketa za izvoz, a tu je i puška AC DL 44 A1 koja je opremljena, između ostalog, i dimnom granatom, a namenjena je za kontroliranje demonstracija i velikih gužvi i nereda.
Zanimljivosti

Najčitanije

Featured

Izdvajamo iz registra firmi