Investicija od 3,5 miliona KM u poljoprivredu u Brčko distriktu

Investicija od 3,5 miliona KM u poljoprivredu u Brčko distriktu

Zemljoradnička zadruga "Brka" iz Brčko distrikta u toku 2019. godine pušta u pogon novu hladnjaču, sušaru i silose namjenjene skladištenju žitarica.

Zemljoradička zadruga "Brka" još uvijek je u procesu dobijanja dozvola, a nakon što se taj proces završi, u ovoj Zadruzi smatraju da će hladnjača, sušara i silosi početi sa radom u roku od 3 mjeseca.

Investicija je vrijedna tri i pol miliona konvertibilnih maraka, a zaposliti će se ok 25 radnika.

Plan je da cijeli projekat počne sa radom do početka sezone šljive, a upiti za otkup proizvoda već dolaze.

Fokus će biti na proizvodnji jagoda, jer je konkurencija u tom polju mala. Trenutno u Zemljoradičkoj zadruzi "Brka" imaju upite za 500 do 1000 tona smrznutih jagoda.

Osim jagoda proizvodit će s i polutke šljive, te i višnja ukoliko se ukaže potreba.

Silosi će se dizati najviše zbog skladištnja pšenice i kukuruza, a eventualno i soje ukoliko se pokaže potreba. Kapacitet dosadašnjih silosa iznosi je pet stotina tona, a novi silosi će imati kapacitet pet hiljada tona.

Osim toga Zemljoradnička zadruga Brka ponudit će lokalnim zemljoradnicima da skladište svoje žitarice u ovim silosima kako svoje proizvode nebi morali prodavati po nepovoljnim uslovima.

Osnovni cilj ovog projekta da ljudi koji se bave poljoprivredom mogu od nje da žive, a cijeli projekat pomogao je GIZ i SERDA, kao i partner koji je stigao iz Češke, ali i sama ZZ Brka.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi