Nacionalni park "Una"

Nacionalni park "Una"

 

Neopisiva je privlačnost Nacionalnog parka "Una" zbog koje u njegove prirodne odaje ulaze turisti iz različitih krajeva doživljavajući tom prilikom istinsku moć i čar prirodnih zakonitosti. Park se prostire na površini od 19.800 hektara, a svaki kutak možete istražiti pješke, biciklom, spuštajući se niz rijeku Unu čamcem ili kajakom.

 

Vodopad Štrbački buk

Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz veličanstveni Štrbački buk. Voda koja se obrušava sa visine 24,5 m predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku. Oko 500 metara duga šetnica s drvenim stepenicama i rukohvatima posjetiocima omogućava lakši pristup, dok mali vidikovci duž staze pružaju bolji pogled, na ovaj po mnogima najljepši i najveličanstveniji vodopad u BiH.

 Štrbački buk

Martinbrodski slapovi, Vodopad Milančev buk

Površinski najveći kompleks slapova na rijeci Uni, oko 500 m², dočekat će vas dvadeset četiri kilometra uzvodno od Štrbačkog buka, u pravcu Kulen Vakufa. Visok je oko 54 metra, a preko njega se prelijevaju, prosječno, 63 kubna metra vode u sekundi. Pored Milančevog buka, u Martin Brodu možete vidjeti mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena koji se prostiru kroz naselje do ušća rječice Unac u Unu. Ovaj prirodni dragulj se nalazi na tentativnoj listi i u procesu je upisa u registar svjetske prirodne baštine UNESCO.

 Milančev buk

Kulen Vakuf

Nastao je  na obalama rijeke Une poslije dolaska Osmanlija na ove prostore, osnovan je krajem 17 i početkom 18 vijeka pod tadašnjim imenom Džisri Kebir što  u prevodu znači „dugi most". Nalazi se u srcu Nacionalnog parka „Una" okružen kraljevskim starim gradom Ostrovica s jedne i tvrđavom  Havala sa druge strane.

 Kulen Vakuf

Značajne manifestacije

U Nacionalnom parku svake godine održava se popularna internacionalna turističko-sportska manifestacija Una Regata, koja okuplja veliki broj domaćih i gostiju iz cijelog svijeta. No, ni ljudi skloniji solo-adrenalinskim avanturama ne ostaju uskraćeni, jer na regatu su dobrodošli i ljubitelji kajak plovidbe na vodama ove smaragdne ljepotice. Specijalizovane rafting agencije pružaju usluge raftinga i kajaka na divljim vodama na području parka.

 

Zanimljivosti parka:

        preko 170 različitih vrsta biljaka

        tridesetak vrsta riba

        čovječija ribica u slivu rijeke Une

 

Najzanimljiviji događaji:

- 17. maj - Dan rijeke Une

- Međunarodno takmičenje u mušičarenju – fly fishingu

- Svjetsko prvenstvo u fly fishingu za mlade

 - Internacionalna turistička Una regata

- Turistički Rotary voz "Smaragdnom dolinom rijeke Une"

- Atletska brdska utrka Nacionalni park „Una" (treća po redu 25.09.2021. godine).

- Međunarodno takmičenje u mušičarenju „NP UNA OPEN"

 

Služba za razvoj turizma, marketing i prodaju
Adresa: Bosanska 17d, 77 000 Bihać, Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina
Tel/Fax: +387 37 221 528
e-mail: marketing.jp.np.una@gmail.comZanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi