Njemačka želi privući 400.000 kvalificiranih migranata radnika u zemlju svake godine

Njemačka želi privući 400.000 kvalificiranih migranata radnika u zemlju svake godine

"Nedostatak kvalificiranih radnika sada je toliko ozbiljan da dramatično usporava našu ekonomiju," kaže poslanik iz FDP-a Christian Duerr.

 

Nova njemačka vlada želi svake godine zaposliti 400.000 kvalificiranih radnika iz inostranstva ili 4 miliona u 10 godina plus njihove familije i djeca  i to pretezno van Evropske Unije. Namjera je da se spriječi demografska neravnoteža i nedostatak radne snage u ključnim sektorima. Oni prijete da uspore oporavak od pandemije koronavirusa kojem se nadamo. 

 

Ni zakon od Marta 2020 nije uspio da privuce dovoljno radnika u Njemacku. Koji su razlozi?  Niska primanja za kvalitetnu radnu snagu  a koja u drzavama odakle su imaju vec dobre plate, nekvalitetna radna snaga koja bi dosla ali nemaju kvalifikacije je osnovni razlog. Da li NJemacka i zapad generalno moze privuci toliki broj migranata za danasnje plate? Tesko. To se vidi po zakonu od 1 marta 2020 koji nije ispuni ocekivanja. Kao ni plava karta itd. 

 

"Nedostatak kvalificiranih radnika sada je toliko ozbiljan da dramatično usporava našu ekonomiju," izjavio je za WirtschaftsWoche Christian Dürr, vođa parlamentarne grupe ko-vladajućih Slobodnih demokrata (FDP) u Bundestagu .

 

"Savremenom imigracionom politikom možemo staviti pod kontrolu starenje tržišta rada", rekao je Dürr. Političari moraju "veoma brzo i temeljno promijeniti kurs". Dürr je bio konkretan u pogledu broja potrebnih imigranata: "Moramo što prije dostići oznaku od 400.000 imigrirajućih kvalificiranih radnika".

 

Lockmittel

Socijaldemokrati novog kancelara Olafa Scholza, FDP i Zeleni dogovorili su u svom koalicionom sporazumu određene mjere koje imaju za cilj da rad u Njemačkoj učine atraktivnijim.

 

To uključuje bodovni sistem za kvalifikovane radnike koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU i povećanje nacionalne minimalne plate na 12 eura po satu.

 

Prazne police, bez servisa: da li bi i Austrija imala britanski problem?

Neprestano rastući jaz

Prema procjenama njemačkog ekonomskog instituta, samo ove godine će biti izgubljeno više od 300.000 radnika - nakon što uvijek ima više starijih radnika koji odlaze u penziju nego mladih koji započinju radni vijek.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi