Novi skandal u autoindustriji

Novi skandal u autoindustriji

Evropska komisija ustanovila je, nakon što je izvršena racija u sjedištima BMW-a, Deimlera i Volkswagena, da su pomenute kompanije izvršile nezakonito udruživanje u svrhu ograničavanja razvoja tehnologije za pročišćavanje emisionih gasova benziskih i dizel motora.

Sama istraga trajala je 2 godine, a ustanovila je da su ovi navodi tačni.

Između 2006. i 2014. godine BMW, Deimler i Volkswagen udružili su se kako bi ograničili razvoj tehnologije koja se tiče pročišćivača za emisiju gasova kod putničkih automobila, kako benzinskih, tako i dizel motora.

Drugim riječima, udružili su se kako nebi jedni drugima stvarali konkurenciju.

Posebna pažnja posvećena je dvjema tehnologijama: tehnologija koja ima za svrhu smanjenje emisije azotnih oksida kod dizelskih motora i druga koja ima za svrhu smanjenje emisije štetnih čestica koje dolaze iz benziskih motora.

Na ovaj način pomenute kompanije su onemogućile svojim kupcima da kupe auta koja ispuštaju manje štetnih gasova, te nisu radile na poboljšanju gore pomenutih tehnologija.

Istraga još uvijek nije u potpunosti završena. Evropska komisija će dati kompanijama BMW, Deimler i Volkswagen priliku da odgvore na nalaze inspekcije.

Ukoliko se dokaže da su ove tri kopanije prekršile zakone konkurencije kazna može iznositi i do 10 % od godišnjeg prometa u cijelom svijetu.

Kompanije imaju rok od deset sedmica da odgvore na optužbe.

Napominjemo da se slična situacija desila 2014. godine i sa kompanijama MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco i DAF koje su morale platiti kaznu od 2,3 biliona Eura.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi