Švicarska: Kolika je prosječna plata u Švicarskoj prema Federalnom zavodu za statistiku?

Švicarska: Kolika je prosječna plata u Švicarskoj prema Federalnom zavodu za statistiku?

U Bosni i Hercegovini vlada generalni stav da je zapadni svijet rješenje za finansijske i druge probleme sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočevaju svakodnevno, ali da li to stvarno tako? Da bi smo to ispitali pronašli smo statističke podatke o tome kolika je prosječna bruto zarada u jednoj od najjačih zemalja svijeta, Švicarskoj. Kako bi smo dobili što realniju sliku o zaradi prosječnog švicarca podijelit ćemo prosječne bruto prihode po zanimanjima i navesti prosjecnu platu u Svicarskoj koja je bruto 6,300 CHF a neto u zavisnosti od porezne klase oko 4,500 CHF.

Mnogi u Bosni i Hercegovini smatraju da su zanatska zanimanja odlično plaćena u Švicarskoj, te da će na taj način sebi obezbjediti i više nego pristojnu egzistenciju u Švicarskoj. Švicarski Federalni zavod za statistiku izašao je sa podatkom da prosječan mehaničar u Švicarskoj, mlađi od 29 godina, zarađuje prosječnu bruto platu od 4.841 Franaka.

Što se tiče švicarskih snaga sigurnosti, njihovi uposlenici nakon dvadeset godina službe zarađuju u prosjeku bruto 7.049 franaka. Oni sa manje staža provedenog u Snagama sigurnosti zarađuju i manje.

Sljedeći na našoj listi je Severin Schwan, koji obavlja funkciju direktora farmaceutskog koncerna Roche iz Basela. Njegova bruto mjesečna zarada iznosi 1.3 miliona franaka.

Što se tiče poljoprivrednika, oni zarađuju mjesečno manje od većine drugih grupacija. Prosječan poljoprivrednik u Švicarskoj koji je stariji od 50 godina zarađuje 5,902 franaka. U prodaju postoje mnoge poslovne mogućnosti, a prosječna bruto zarada na mjesečnom nivou u prodaji iznosi 4.334 franaka u prvim godinama poslovanja.

U Gastronomiji na vodećim pozicijama prosječna bruto plata iznosi 5.300 franaka, dok švicarski predsjednik zarađuje na mjesečnom nivou 40.583 franaka bruto.

Ukoliko ste zaposleni u nekom birou mjesečno ćete zarađivati 4,850 franaka bruto. U gradskoj upravi plate poslije 50. godine života dosežu cifru 11.410 franaka.

Bruto plata prosječnog člana švicarskog parlamenta iznosi 5.500 franaka, dok advokati na mjesečnom nivou zarađuju nakon 50. godine života 5.500 franaka bruto.

Oni koji se brinu o obrazovanju naše djece, učitelji, nastavnici, profesori i drugi zarađuju ispod 29. godine života 6.047 franaka. Inžinjeri u Švicarskoj imaju sličnu mjesečnu bruto platu kao i prosvjetni kadar. Naime oni zarađuju u prosjeku u prvih deset godina angažmana 6.040 franaka bruto.

 

Što se tiče doktora medicine, oni u dobi od 30. do 49. godine zarađuju 8.033 CHF godisnje. 




Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi