Barselona: Demonstranti prskaju vodenim pištoljima na strance da ne dolaze u Španiju u pokušaju da povrate svoj grad

Barselona: Demonstranti prskaju vodenim pištoljima na strance da ne dolaze u Španiju u pokušaju da povrate svoj grad

Turiste koji su jeli  u Barceloni zalile su vodenim pištoljima ljutita gomila antiturističkih demonstranata koji su marširali glavnim bulevarima.

Noseći transparente sa sloganima uključujući "Turizam ubija grad" i "Turisti idu kući", nekoliko hiljada demonstranata okupilo se kroz žarišta, uključujući čuvenu La Ramblu.

Neki od demonstranata vrijeđali su turiste koji su fotografisali marš, dok su drugi snimali hotele i restorane u simboličnom protestu zbog pretjeranog turizma u glavnom gradu Katalonije.

Upotreba vodenog oružja od strane nekih demonstranata protiv turista koji su gledali izazvala je burne verbalne razmjene, ali red je održavala policija koja je pratila marš.

 

 

 

 Razlog je taj da je masovni turizam podigao cijene stanovanja , hrane i svega ostalog za stanovnike Spanije i zato turizam , masovni turizam, nije rjesenje nmi za nas a  sto se vidi i u Bosni i Hercegovini gdje je sve poskupilo kako sve vise turista dolazi u Bosnu i time dizu cijene stanovanja i namirnica kao i cijena u ugostiteljskim objektima.

 

Španija kao jedna Turistička sila propada radi toga sto investitori investiraju najviše u nekretnine  i ugostiteljstvo već decenijanama a koje daje im najviše novca.


Tako da je u  Španiji bilo 2020  u vrijeme korone  izgradjenih a neprodatih čak 7 miliona stanova ili kuca koje kupuju stranci koji investiraju i iznamljuju  turistima.

To dovodi do toga da Španija crpi vodu koja postaje  sve vise pustinja pogotovo unutrasnjost. Radnici koji rade  su vecinom domaci ali i veliki broj stranaca tako da je turizmom u ovom tempu za deceniju dvije nece biti vode , cijene nekretnina ce biti  za domače stanovnike nevjerovatno visoke, da ih neče moći sebi priuštiti, kao ni hranu.

To se isto moze reci i za Bosnu i Hercegovinu gdje pred svaku sezonu zadnjih godina vidimo povecanje cijena  kao i sve manje nekretnina koje se izdaju  ili prodaju  domačim jer ih si ne mogu priuštiti pa se apartmani  pretvaraju u apartmane za iznamljivanje  i nisu na tržistu nekretnin a što poskupljuje nekretnine za domaće stanovništvo drastično.

 Rješenje je ono sto je već odavno ucinila Švicarska koja ima ispod 4% bruto društvenog proizvoda od Turizma i ne dopustaju da se u gradovima prave turistička naselja  vec su ona na planinama gdje dolaze turisti i koja su u biti mjesta samo za turiste i manji broj domačih ciji su to i objekti za iznamljivanje ili ugostiteljstvo. 

Švicarska mora biti primjer i Bosni i Hercegovini u turizmu.   
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi