Do kraja sedmice završetak radova na postavljanju Gradskog sata u Brčkom

Do kraja sedmice završetak radova na postavljanju Gradskog sata u Brčkom

Prema navodima nadležnih sat neće imati prijašnji izgled, već će biti ljepši i moderniji.

Kako navode stariji brčaci gradski sat bio je mjesto sastajališta za mlade brčake i brčanke.

"Tu smo se nekada sastajali sa prijateljima i djevojkama. Nikad senismo zivkali. Znalo se kada ćemo se naći i uvijek je bilo kod sata", kaže jedan stariji brčak.

"Bilo je situacija gdje ti dođeš, a cura ti kasni, ti kod sata nađeš drugu. Znalo je biti i obrnuto", sjeća se jedan drugi Brčak uz osmjeh.

Želju brčaka za "starim satom" pokazala je i akcija koja se desila još 2011. godine pod sloganom "Vratite nam stari sat". U zimu te godine brčaci su napravili velikog Snješka Bijelića na lokaciji gdje je nekada bio "Gradski sat", te su na taj način poslali poruku lokalnim vlastima da žele da se sat koji je decenijama stajao na toj lokaciji vrati gdje je i bio.

Snješko je bio visok nekoliko metara i opasan transparentom na kojem je pisalo: "Vratite nam stari sat".

 

Od 2015 godine, kada je izrađeno idejno rješenje za Gradski sat u Brčkom, brčaci i brčanke i dalje čekaju na svoj sat. U toku ove sedmice će ga, čini se, i dočekati. Radovi su u toku, a očekuje se da će postavljanje Gradskog sata biti završeno do kraja tekuće sedmice.

Dijana Glišić, direktorica Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, ranije je izjavila za portal lokal.ba da smatra da je problem u izvođačima radova koji su za izgradnju brčanskog Gradskog sata tražili previše novca, a u budžetu se nisu mogla naći dodatna sredstva da bi se ovaj projekat realizovao. Tako da se moralo čekati na sljedeće budžete.

"Najveći problem nam pravi činjenica da izvođači radova redovno traže više novca nego što mi izdvojimo u budžetu. Mi smo izdvajali oko 25.000 konvertibilnih maraka za izgradnju ovog sata, a ponude koje smo dobijali iznosile su više.", kaže Dijana Glišić.

Inače, 2015. godine izrađeno je idejno rješenje za ovaj projekat, a u 2016. dobijena je dozvola za izvođenje radova na osnovu idejnog rješenja. U istoj godini izrađen je i glavni projekat. U 2017 i 2018 godini tenderi za izvođača radova propali su iz razloga što je najniža ponuda bila viša od sredstava koje su budžetom za ove godine predviđene za projekat izgradnje Gradskog sata u Brčkom.

Gradski sat u Brčkom biti će postavljan na Trgu mladih u Brčkom, pored bašte kafića Central, a izvođač radova, kao i idejni tvorac brčanskog Gradskog sata je firma "Graditelj" iz Brčkog.

Nadležni ističu također da je u Bosni i Hercegovni bilo teško naći firmu koja se bavi ovom vrstom posla.

Prema navodima nadležnih sat neće imati prijašnji izgled, već će biti ljepši i moderniji. „Radi se o nešto drugačijem rješenju nego što ga ljudi pamte iz vremena prije 1992, savremenijem. Kao i primjerenijem mjestu obzirom da ni pješačka zona ne izgleda kao što je izgledala prije nekoliko decenija“, dodao je Kovačević.

Vec je napravljena betonska ploca i dovedena struja  na mjestu gdje ce u slijedecih nekoliko dana konacno biti postavljen i sat.

Trajalo je predugo, ali evo, za koji dan Brčko ce ponovno imati gradski sat.

Gradski Sat u Brckom
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi