Kinezi pokrću testiranje vakcina protiv Korona virusa na ljudima

Kinezi pokrću testiranje vakcina protiv Korona virusa na ljudima

Pandemija započinje u Wuhanu, provinciji Hubei, i nada je da bi i rješenje globalne katastrofe moglo stići odatle.

Koronavirus ima svoje poreklo u Wuhanu u Kini. Tu se počela pojavljivati ta pandemija, sa upitnicima nad stvarnim brojevima, i od tada smo je vidjeli kako se širi po ostatku svijeta čime je mnoge gradove i zemlje zatvorila. Kako se ograničenja polako ukidaju u Kini, odatle stižu pozitivnije vijesti u vezi sa cjepivom.

Vakcina protiv coronavirusa: počinju ispitivanja na ljudima

 


U Kini broj slučajeva infekcije i dalje opada, a broj otpuštenih iz bolnice raste. Međutim, kinesku vladu i dalje zabrinjava uvoz novih slučajeva.

I uprkos poboljšanju njihove situacije, naučnici iz azijske zemlje nastavljaju rad na pronalaženju  vakcine protiv bolesti koja može spriječiti pojavu novih infekcija. A to je dovelo do toga da je u Kini prvo cjepivo protiv Covid-19 prošlo klinička ispitivanja, što je u utorak najavila kineska ambasada u Španjolskoj.

Dobijanje odobrenja za cjepivo nije brz postupak no za testiranje u Wuhanu već je registrirano 5000 ljudi, od kojih je 108 odabrano za sudjelovanje u ovoj prvoj fazi. Učesnici će provesti period u karanteni, gdje moraju prijaviti svoju situaciju naučnicima, a oni će slijediti smjernice kako to komunicirati putem WhatsApp grupa.

Chen Wei, glavni naučnik za cjepiva i član Kineske inženjerske akademije, govorio je o tom procesu.

„Ako početni rezultati pokažu da je vakcina sigurna i daje željene efekte, te pod pretpostavkom da pandemija nastavi da raste, mi ćemo testirati njenu efikasnost u inostranstvu putem međunarodne saradnje.

"Ako je efikasna, može okončati pandemiju".

"Potpuna pobjeda stiže sa cjepivom"

Pronalaženje djelotvornog cjepiva veliki je cilj svake zemlje širom svijeta u borbi protiv ove pandemije, znajući da čak i kada taj val prođe, drugi vjerovatno nije daleko. Predsjednik španske vlade Pedro Sánchez ponovio je u više navrata da će „ukupna pobjeda biti kad dobijemo cjepivo protiv coronavirusa“.

Preuzeto sa: https://lokal.ba/vijesti/kinezi-pokrcu-testiranje-vakcina-protiv-korona-virusa-na-ljudima
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi