Fontana u Brčkom je obnovljena. Fontana mladosti popularna Ribica

Fontana u Brčkom je obnovljena. Fontana mladosti popularna Ribica

Brčanska “Fontana mladosti” ili popularno nazvana Ribica nakon više decenija vraća se onima koji je vole.

Nakon što je više godina bila nevidljiva među stolicama različitih ugostiteljskih objekata na brčanskom “Trgu Mladih” jedan od simbola Brčkog dobio je novu lokaciju na brčanskom šetalištu.

Još davne 1963. Godine akademski kipar Sead Ekmečić napravio je skulpturu dječaka i djevojčice sa ribom u rukama koja je simbolički predstavljala povezanost brčaka sa rijekom Savom, a zavšena je nakon četiri mjeseca rada.

Fontana u Brckom

Brčak Alosman Ahmetović je sa mladim saradnicima u drugoj polovini augusta 2009. Godine  pokrenuo peticiju za povratak “Fontane” na staru lokaciju kada je skupljeno 3.063 potpisa.  Potpisi sa pismom Seada Ekmečića (autora Fontane) i pismima podrške različitih nevladinih organizacija priloženi su nadležnim organima i od tada traju aktivnosti za postavljanje “Fontane” na vidljivu lokaciju.

Brcko fontana

Nažalost, Sead Ekmečić, je napustio ovaj svijet i neće moći vidjeti izgled nove “Fontane” koja je u biti njegov rad , njegova zelja  koju nije mogao da ispuni ni sa prvobinom fontanom a to je da imaju i stepenice pored fontane a na kojima bi djeca sjedila uz fontanu. Ta zelja ti se ispunila.

 

Znam da nas gledas Seade Ekmečiću sa drugih svjetova i primi Selamete od svih nas.

fontana brcko

Brcanska fontana

Fontana mladosti brcko

Video Fontana Mladosti Brcko

Zabranjeno kopiranje. Eksluzivno pravo na slike i tekst Lokal.ba Poslovni Imenik BiH
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi