Nakon 5 godina tendera gradi se i ova dionica

Nakon 5 godina tendera gradi se i ova dionica

Konacno, nakon 5 godina tendera odluceno je: Kineska kompanija gradi dionicu od 11 km u koju spada izgradnja impresivnog mosta preko Neretve i time ce biti otvoreni radovi od izgradjenog dijela na Jugu, preko Pocitelja pa sve do Bune ispod Mostara. Ocekuje se i raspisivanje tendera za dionicu mostar Jug Buna I neke druge.
 
Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi najvrjedniju dionicu autoputa na Koridoru 5-C, Počitelj - Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 milijuna maraka.
 
Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.
Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske kompanije China State Construction Engineering Company i Sinohydro Power China, što su Autoceste FBiH i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.
 
Ovu dionicu autoputa financira Europska investicijska banka (EIB), koja je, kako piše Avaz, konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje. No, za razliku od prethodnih tendera, EIB je prvi put dao suglasnost za firme koje su predložile Autoceste FBiH. Prema informacijama Avaza, China State Construction obvezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 milijuna eura, a Sinohydro Power China most za 32,8 milijuna eura.
 
Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao tender. Ovog puta, poslali su svog konsultanta, koji je nadzirao kompletnu tendersku dokumentaciju i vodio s Autocestama cijeli posao. Ranije su Autoceste poslove dodjeljivale konzorciju STRABAGA i Euroasfalta.Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi