Povezivanje Europe željeznicom, budućnost javnog prijevoza u ruralnim područjima i pad cijena električnih vozila

Povezivanje Europe željeznicom, budućnost javnog prijevoza u ruralnim područjima i pad cijena električnih vozila

Sposobnost neprimjetnog prelaska granica ima tendenciju da se, barem u Briselu, opiše uzvišenim riječima. Pozicioniran je kao kruna evropskog projekta, koji nam omogućava da zamislimo sebe izvan geografije, da živimo kao „Evropljani“ neograničeni granicama ili nacionalnim ograničenjima.

 

Pandemija je povrijedila ove romantične predstave, napadnuvši ih graničnim provjerama i zabranama putovanja. U vrijeme krize, isprepletena Evropa postala je niz ostrva, okruženih birokratskim sanitarnim čvorom.

 

Ova fragmentirana pozadina pokazala se kao izazov za „Connecting Europe Express“, vodeću inicijativu Evropske godine željeznice.

 

Kao proslava prekograničnog putovanja i impresivne evropske željezničke mreže, inicijativa Connecting Europe Express će putovati vlakom do različitih gradova na kontinentu. Prvobitno je trebalo da krene na put sledećeg meseca; zabrinutost za sigurnost je to umanjila.

 

Ove sedmice objavljena je službena ruta - voz će preći 26 zemalja za 36 dana, održavajući događaje na svakoj stanici.

 

"Prelazeći kontinent, od Lisabona do Bukurešta i od Berlina do Pariza, Connecting Europe Express slijedit će rute koje nas povezuju - bilo kao zemlje, preduzeća ili ljudi", rekla je komesarka EU za promet Adina Vălean.

 

"Iako je simbol povezivanja, ovaj voz služi i kao podsjetnik da je pred nama još dug put i mnogo posla prije nego što željeznica postane prijevozna opcija za Evropljane", dodala je.

 

Cijela ruta sada je dostupna na mreži - pravovremeni podsjetnik i na dubinu i na krhkost naših veza.

 

Ograda protiv sistema

 

Je otvoreno pismo napisao za čak 36 ekoloških NVO je upućen ministrima transporta EU u ponedjeljak (10 maj), pozivajući ih da se poboljša vlak usluga kako bi se olakšalo prelazak iz zraka na šine.

 

“Građani EU zahtijevaju atraktivne veze, povoljno vrijeme putovanja, poštene cijene, jednostavne mogućnosti rezervacije i zaštićena prava putnika. To zahtijeva poštene tržišne uslove za željeznicu u odnosu na avio -kompanije i cestovna putovanja ”, navodi se u pismu koje su potpisale nevladine organizacije uključujući Greenpeace, Germanwatch i Transport & Environment

 

U pismu, koje dolazi uoči sastanka Vijeća ministara prometa EU-a 3. juna, od donositelja odluka o prijevozu traži se da se obavežu na najmanje 30 novih linija i noćnih vlakova između 2021. i 2025. godine, smanje pristojbe za pristup kolosijecima za međunarodne vlakove i subvencije za letove i kratke letove.

 

„Vlade moraju realizirati Evropsku godinu željeznice i započeti pravu renesansu željeznice u Evropi. Opcije za poboljšanje željeznice su pred nama na srebrnom pladnju ”, rekla je za EURACTIV Lena Donat iz nevladine organizacije Germanwatch.

 

Javni prevoz na zahtev

 

Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta zasjedao je jučer (prvenstveno u improvizovanim matičnim kancelarijama, jer se parlament i dalje sastaje na daljinu). Osim rasprave o oštroj procjeni Evropskog revizorskog suda o uvođenju infrastrukture za punjenje električnih vozila , odbor je razmatrao i pitanje pružanja javnog prijevoza područjima niske gustoće.

 

Fokus zakonodavaca na povezivanju visoko naseljenih područja logičan je izbor, ali postoji opasnost da se zanemari rijetko naseljena područja, navodi se u izvještaju koji je naručio odbor.

 

Izvještaj zaključuje da bi tehnologija mogla biti spasitelj transporta za ruralne gradove, oslobađajući ih od tiranije u redu vožnje.

 

„Čini se da su usluge na zahtjev i zajednička mobilnost najbolje pozicionirane da zadovolje trenutne potrebe građana koji žive u ovim područjima“, navodi se u izvještaju, koji tradicionalni javni prijevoz naziva „sve zastarjelim i skupim“. Kompletan izvještaj pročitajte ovdje .

 

Zeleni gradovi nakon COVID-a?

 

Nedavno istraživanje YouGov-a pokazalo je potpuno iznenađujuće rezultate s obzirom na savjet vlasti da su aktivnosti sigurnije na otvorenom-većina Europljana želi da gradonačelnici dodijele više zelenih površina u svojim gradovima nakon pandemije COVID-a.

 

Prema istraživanju, 82% bi željelo vidjeti više zelenila, dok više od 60% želi više prostora za šetnju i javni prijevoz. Oni koji su patili od COVID-19 imaju tendenciju da budu čak i više naklonjeni od svojih kolega.

 

Rimljani su najpovoljniji za poboljšanje javnog prijevoza ( bez komentara ), dok Londonci žele da britanska prijestolnica bude prilagođenija pješacima.

 

“Građanima je muka od udisanja prljavog zraka i žele da im gradonačelnici budu na prvom mjestu, a ne automobili. Trenutno smo u fazi stvaranja ili probijanja jer se zemlje spremaju potrošiti milijarde eura zelenih sredstava za oporavak ”, rekla je Barbara Stoll, direktorica Kampanje čistih gradova, organizacije koja je naručilac istraživanja.

 

Novo istraživanje BloombergNEF-a otkrilo je da će električni automobili i kombiji biti jeftiniji za proizvodnju od vozila na fosilna goriva najkasnije do 2027. godine.

 

Pad troškova baterije i namjenskih proizvodnih linija također će smanjiti troškove kupovine električnog vozila, prema studiji, koju je naručila zelena nevladina organizacija Transport & Environment.

 

„EV -ovi će postati stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina. Oni će biti jeftiniji od motora sa sagorijevanjem za sve, od čovjeka sa kombijem u Berlinu do porodice koja živi na rumunskom selu “, rekla je Julia Poliscanova, viši direktor za vozila i emocionalnost u T&E.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi