Zašto je online lokalni imenik i poslovnih registar firmi najvažniji za povezivanje firmi sa kupcima

Zašto je online lokalni imenik i poslovnih registar firmi najvažniji za povezivanje firmi sa kupcima

 

Početkom  prošle  sedmice  vratili  su  se  u  poštanski  sandučić,  Lokalni  poslovni  imenici .  Kao marketinška agencija i web dizajner, naravno, pažljivo gledam takve medije.

 

 Dvije stvari su primećene:

Ranije ste morali da preuzmete poslovne telefonske imenike u pošti, danas ih donose.

Danas je ostala samo tanka knjižica. Od 152 stranice preostale za okrug je štampano s predgovorom i registrom firmi BiH . Uzalud se traže veće reklame; većina „dizajniranih“ oglasa ponavlja se u nekoliko prikladnih kategorija.

Da telefonski imenici nisu unjeti, verovatno bi skupljali prašinu u poštama. Smanjenje broja oglasa nije posljedica samo visokih cijena oglasa. Korisnici stampanih žutih stranica sve su niže ocijenjeni od strane poduzetnika i kupaca.

 

Komunikacija se dramatično promijenila posljednjih godina. Procjene postojano rastućeg broja novih web stranica kompanija, sve veći broj uređaja po domaćinstvu koji im mogu pristupiti i ankete o ponašanju kupaca to dokazuju:

Gotovo svako domaćinstvo ima barem jednu internetsku vezu, uključujući i starija domaćinstva. Ako tražite nešto, prvo što ćete tražiti je Internet. Jer tamo ne samo da dobijate adrese za kontakt, već možete steći i predstavu o uslugama i kvalitetu kompanije.

O kvaliteti? Da, jer kao kompanija ne možete „ne komunicirati“.

Oni koji odbijaju korištenje interneta sa svim sto online forme i digitalizacija poslovnosti nosi ovih vec decenija od 1995 ili se neoprezno predstavljaju i isključuju potencijalne nove korisnike i zatvaraju se iz suvremene komunikaciju.

Ovo je izjava da kupci, posebno oni mlađi, nailaze na sve manje razumijevanja.

 

Lokalni direktoriji  i Poslovni Imenici

Internet korisnicima olakšava usporedbu proizvoda i usluga. Tamo su čak i standardi kvalitete izvođenja zanata detaljno opisani. Stalno rastući broj portala omogućava klijentima, kompanijama i pružateljima usluga da procijene. Imate samo ograničene mogućnosti kontrole sa vlastitom web lokacijom.

Prezentacije kompanija u poslovnom registru sa loše (često samo) dizajniranim ili zastarjelim sadržajem korisnici doživljavaju kao nedostatak interesa za svoju osobu. Pita se zašto se kompanija ne trudi da ga obrazuje i udvara. Bilo opravdano ili ne, on će u ovom trenutku tražiti alternativu.

 

Ističemo to uvijek iznova: web stranica je posjetnica vaše kompanije. U većini slučajeva predstavlja prvi kontakt s novim kupcem. Kupac teško tolerira ako se kompanija u ovom trenutku predstavlja nemarno i zastarjelo, jer ima očekivanja:

On traži sadržaj, kvalitetu, modernost, sigurnost, otvorenost i informacije. I klijent želi biti shvaćen ozbiljno. Bit će oduševljen ako web stranica nudi i funkcionalnost.

Napomena: Zastarjele web stranice često više ne ispunjavaju trenutne zakonske zahtjeve, što može dovesti do skupih upozorenja!

 

 Web stranice   koje su neuskladjene sa mobilnim telefonima  sa samo desktop verzijama nece proci jer korisnik ne moze procitati tekst na njima.


 Web stranice koje su spore  i traze duze ucitavanje od 3 sekunde ce dovesti da svaki drugi koji otvori stranicu a stranica se ne ucita ce  otici sa stranice i potraziti alternativu na drugoj stranici. 

Jednu stvar nikada ne treba zaboraviti. Konkurent je udaljen samo jedan klik. Nema šanse za drugi "prvi dobar utisak". Usput, ovo se odnosi i na žute stranice. Oglas bez upućivanja na vašu (modernu) web stranicu najbolja je reklama za vašeg konkurenta.

Ako želite besplatne konsultacije na temu Interneta i strategije, jednostavno nas kontaktirajte nas Poslovni Imenik BiH i Marketinski profil. Rado ćemo zakazati termin za daljnje konsultacije.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi