5 najvećih solarnih elektrana za proizvodnju električne energije na svijetu

5 najvećih solarnih elektrana za proizvodnju električne energije na svijetu

Svijet prolazi kroz globalnu energetsku tranziciju. Zemlje se bore da izgrade svoje kapacitete obnovljive energije kako bi smanjile ovisnost o konvencionalnim izvorima energije kao što su ugalj, nafta i prirodni plin, koji su nepredvidivi i nevjerovatno neodrživi.

 

Prema izvještaju IEA – očekuje se da će se svjetski kapaciteti obnovljivih izvora povećati za preko 8% u 2022. Štaviše, solarna energija će činiti 60% ovog povećanja.

 

Trenutno je Kina vodeći u svijetu u proizvodnji solarne energije sa instaliranim kapacitetom od preko 300 gigavata. Međutim, mnoge su zemlje postavile ambiciozne solarne ciljeve za budućnost i grade velike elektrane kako bi zadovoljile svoje energetske potrebe.

 

Evo 5 najvećih solarnih elektrana na svijetu:

 

 

1. Bhadla Solar Park, Indija

Lokacija : Rajasthan, Indija

Instalirani kapacitet: 2245 MW

 

Bhadla Solar Park je najveća solarna farma na svijetu. Objekat, koji se prostire na površini od 14000 hektara, nalazi se u okrugu Jodhpur u Rajasthanu.

 

Solarna farma ima kapacitet od 2,25 GW i potrebna je procijenjena investicija od preko 1,3 milijarde dolara.

 

Pušten u rad 2017. godine, masivni solarni projekat sadrži preko 10 miliona solarnih panela. Razvijen je u četiri faze u okviru šeme Ministarstva za novu i obnovljivu energiju (MNRE), u skladu sa Rajasthanskom politikom solarne energije, 2011.

 

Tvornica koristi suhu toplinu indijske pustinjske države Radžastan za proizvodnju čiste obnovljive energije.

 

 

2. Huanghe Hydropower Hainan Solar Park- Kina

Lokacija: provincija Qinghai, Kina

Instalirani kapacitet: 2200 MW

Solarni park Huanghe Hydropower Hainan nalazi se u udaljenoj kineskoj provinciji Qinghai. To je najveće solarno postrojenje u zemlji, sa instaliranim solarnim kapacitetom od 2,2 GW.

 

Postrojenje je kreirala kompanija Huanghe Hydropower Development – ​​državna kompanija za proizvodnju električne energije i zahtijevala je ulaganje od približno 2,3 milijarde dolara. Masivno postrojenje ima kapacitet skladištenja od 202,8 megavata.

 

Razvijena u 5 faza, fabrika se prostire na površini od 564 hektara i počela je sa radom 2020.

 

Trenutno se planira proširenje solarnog kapaciteta parka na 10 GW.

 

 

3. Solarni park Pavagada, Indija

Lokacija: Karnataka, Indija

Instalirani kapacitet: 2050 MW

 

Solarni park Pavagada nalazi se u okrugu Tumkur u Karnataki, Indija. Postrojenje od 2,05 GW prostire se na površini od 13000 hektara i razvilo ga je Karnataka Solar Power Development Corporation (KSPDCL).

 

Za izgradnju fabrike uloženo je ogromna investicija od 2 milijarde dolara. Solarni park je pušten u rad u decembru 2019.

 

Karnataka se smatra najvećom solarnom državom Indije, sa solarnom energijom koja čini oko 22% ukupnog energetskog kapaciteta Karnatake.

 

 

4. Solarni park Benban, Egipat

Lokacija: Guvernorat Asuan, Egipat

Instalirani kapacitet: 1650 MW

 

Benban solarni park nalazi se u selu Benban u pokrajini Asuan, Egipat, i najveći je solarni projekat u Africi. Opremljen sa 41 solarnom elektranom, masivni kompleks ima kapacitet solarne proizvodnje od 1,6 GW.

 

Razvoj projekta nadgledala je državna uprava za nove i obnovljive izvore (NREA) i u skladu je sa Strategijom održive energije 2035, koju je objavila egipatska vlada.

 

Objekat od 9000 hektara povezan je na egipatsku nacionalnu mrežu 2019. godine i trenutno napaja preko 4.20.000 domaćinstava.

 

 

5. Solarni park u pustinji Tengger, Kina

Lokacija: Ningxia, Kina

Instalirani kapacitet: 1547 MW

 

Peta najveća solarna elektrana na svijetu nalazi se u Ningxia, Kina. Postrojenje ima kapacitet od 1547 MW i pokriva 1200 km pustinje Tenger.

 

Takođe se naziva i Veliki zid sunca, farma je u vlasništvu Kineske nacionalne mreže i kompanije Zhongwei Power Supply. Postao je operativan 2017. godine i sada napaja više od 6.00.000 domova.

 

Vlade širom svijeta ulažu ogromne količine novca u proširenje svojih postojećih solarnih parkova dok postavljaju novije objekte kako bi ispunili svoje energetske ciljeve. I svaki od njih se bori za prvo mjesto po kapacitetu solarne energije.

 

Obećavamo da ćemo vas držati ažuriranim ako se lista promijeni! Do tada podijelite svoje mišljenje o najvećim svjetskim solarnim elektranama u komentarima ispod.
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi