Elektro auto iz Kine samo 15.000 KM

Elektro auto iz Kine samo 15.000 KM

Kineski proizvođač Great Wall Motors predstavio je novi električni automobil: R1. Automobil koji se nudi pod novim brendom "Stromer Ora" dostupan je u Narodnoj Republici Kini, nakon odbitka subvencija, za samo 15.000 konvertibilnih maraka. Unatoč cijeni ovaj automobil nudi više pređenih sa svojim e-motorom  kilometara od automobila mnogih poznatih proizvođača.Ora R1 je baziran na prvoj samostalnoj električnoj platformi ME koju je razvio Great Wall Motors. Uz punjenje baterije od 33 kWh, 310 kilometara bi trebalo da bude pokriveno NEDC standardom. Prema klasifikaciji: Vizualno sličan primjer, najmanje 50.000 konvertibilnih maraka koliko  Smart ForFour košta pređe 155 kilometara. Gradski automobil Renault  ZOE nudi oko 200 kilometara za cijenu od  najmanje 43.000 konvertibilnih maraka..

 

Ovo znači da za cijenu jednog renault ZOE ili Smart ForFour moćemo kupiti i do tri Ora R1 automobila, a važno je napomenuti i činjenicu da su se kineska elektro vozila pokazala pouzdanijim, te u Kini trenutno posluje oko 500 kompanija koje proizvode elektro automobile koji bi mogli pokriti svjetsko tržište elektro automobilima ukoliko se taj trend nastavi.

 

U Kini 1 od tri automobila koja se prodaju su elektro automobili, a osim Kine tu je i Indija koja se sa stanovništvom od 1,6 milijardi penje na  ekonomskoj ljestvici, te postoji mogućnost da pretekne Kinu u tehnološkom napredku.


Električni motor Ora R1 ima 35 kW (48 KS), s maksimalnom brzinom od 100 km / h. Kupci dobijaju tri godine ili 120.000 kilometara garancije na vozilo i osam godina ili 150.000 kilometara na osnovne komponente kao što su motor i baterija. Pored toga, koliko brzo ubrzava R1 i koliko je visoka potrošnja, proizvođač ne daje nikakve informacije.

Great Wall Motors želi prodati svoje automobile u velikim količinama u Evropi u srednjem do dugoročnom periodu. Da li će u Evropi  kasnije prodavati Ora R1, još nije odlučeno - za sada je model dostupan isključivo u Kini.

 

 
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi