Evropska komisija odobrila je 5,7 milijardi eura po francuskoj shemi za podršku proizvodnji električne energije iz malih solarnih instalacija

Evropska komisija odobrila je 5,7 milijardi eura po francuskoj shemi za podršku proizvodnji električne energije iz malih solarnih instalacija

Europska komisija odobrila je, prema pravilima EU o državnoj pomoći, francusku shemu pomoći u iznosu od 5,7 milijardi eura za podršku obnovljivoj proizvodnji električne energije iz malih solarnih instalacija smještenih na zgradama.

 

Ova mjera pomoći će Francuskoj u postizanju cilja do 2030. godine proizvodnje 33% svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora i pridonijet će europskom cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije.

 

Ova šema podrške od 5,7 milijardi eura dodatno će pomoći Francuskoj u njenom prelasku na ekološki održivo snabdijevanje energijom. Mjera, koja će podržati proizvodnju obnovljive energije iz malih solarnih instalacija, nadopunjuje još 30,5 milijardi eura francuske sheme za podršku proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije koju je Komisija odobrila prošlog mjeseca. To će dodatno stimulirati razvoj obnovljivih izvora energije, uz osiguranje jednakih uvjeta na francuskom tržištu energije.

 

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, zadužena za politiku konkurencije.

Francuska šema:

Francuska je obavijestila Komisiju o svojim planovima za uvođenje nove sheme za podršku proizvodnji električne energije iz solarnih instalacija.

 

Shema, koja ima privremeni budžet od oko 5,7 milijardi eura i trajat će do 2026. godine, bit će otvorena za operatere malih fotonaponskih instalacija smještenih na zgradama kapaciteta do 500 kilovata.

 

Ove instalacije će imati pravo na podršku u obliku feed-in tarife (tj. Zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju) tokom dvadeset godina. Nivo feed-in tarifa varirat će ovisno o veličini instalacije i poslovnom modelu (tj. Instalacijama koje ubrizgavaju svu električnu energiju u mrežu ili instalacijama koje troše dio proizvedene električne energije).

 

Ovom mjerom Francuska očekuje razvoj 3.700 dodatnih megavata u solarnoj obnovljivoj energiji.

 

Procjena Komisije:

Komisija je ocijenila shemu prema pravilima EU o državnoj pomoći, posebno Smjernicama iz 2014. o državnoj pomoći za zaštitu okoliša i energiju .

 

Komisija je utvrdila da je pomoć neophodna za daljnji razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i da omogući Francuskoj postizanje svojih ciljeva zaštite okoliša i ciljeva obnovljive energije. To također ima poticajni učinak, jer se projekti ne bi odvijali bez javne podrške.

 

Budući da se radi o malim solarnim instalacijama ispod 1 megavata, pomoć će se dodijeliti bez tenderskog postupka. To je u skladu s onim što je predviđeno Smjernicama o državnoj pomoći za zaštitu okoliša i energiju iz 2014. godine . Komisija je utvrdila da je pomoć u svakom slučaju proporcionalna i ograničena na neophodni minimum.

 

Konačno, Komisija je utvrdila da pozitivni učinci mjera, posebno pozitivni učinci na okoliš, nadmašuju sve moguće negativne učinke u smislu narušavanja konkurencije.

 

Na temelju toga, Komisija je zaključila da je francuska shema u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, jer će olakšati razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Francuskoj i smanjiti emisije stakleničkih plinova, u skladu s europskim zelenim ugovorom, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije .

 

Shema nadopunjuje opću shemu pomoći za obnovljive izvore odobrenu od strane Komisije 27. jula 2021. ( SA.50272 ), koja omogućava da se podrška dodjeljuje putem konkurentnih tendera za različite obnovljive instalacije, uključujući solarne instalacije kapaciteta iznad 500 kilovata.




Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi