Ovo je posljednji Volvo dizel nakon 45 godina proizvodnje automobila sa dizel motorima

Ovo je posljednji Volvo dizel nakon 45 godina proizvodnje automobila sa dizel motorima

VOLVO ZAUSTAVLJA PROIZVODNJU DIZEL MOTORA

 

Era motora sa unutrašnjim sagorevanjem se bliži kraju za Šveđane. U februaru 2024. Volvo je prestao proizvoditi dizel motore. Posljednji dizel motor ide u muzej.

Švedski proizvođač automobila Volvo želi od 2030. prodavati samo automobile s električnim motorima i tako postati klimatski neutralna kompanija do 2040. godine. Na putu do tamo, Volvo se oprostio od dizel motora u februaru 2024.

 

Neće se više ulagati za razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Kao dio Climate Week 2023. u New Yorku, proizvođač automobila je već najavio da će proizvoditi posljednji dizel motor ove marke početkom 2024. godine. Volvo je već 2022. najavio da će prestati s razvojem novih motora s unutarnjim izgaranjem i koristiti odgovarajuće budžete za istraživanje i razvoj negdje drugdje. U novembru 2022. godine prodati su i udjeli u Aurobayu, zajedničkom ulaganju u kojem se nalazio preostali posao motora s unutarnjim izgaranjem.

 

Posljednji dizel Volvo proizveden je u belgijskoj Volvo fabrici u Gentu u februaru 2024. Bio je to V60. Posljednji Volvo s dizel motorom ispod haube sišao je s proizvodne trake u fabrici Torslanda u Švedskoj odmah nakon toga. Međutim, ovaj plavi Volvo XC90 ne ide kupcu, već ide pravo u Volvo muzej.

 

Prije samo četiri godine, dizel motor je bio preferirana opcija za vožnju u Volvu i većini drugih proizvođača automobila u Europi. Većina Volvo modela prodatih u Evropi 2019. bili su dizel motori, dok su elektrificirani modeli bili tek u ranoj fazi. Ovaj trend se od tada u velikoj mjeri preokrenuo – potaknut promjenom potražnje na tržištu, strožim propisima o emisijama i sve većim fokusom na elektrifikaciju. Većina evropske prodaje Volva sada dolazi od elektrificiranih modela – s čisto električnim ili plug-in hibridnim pogonom.

 

Proizvodnja dizela je počela u Volvu 1979. Prvi dizel motor bio je u obliku šestocilindričnog rednog motora u Volvu 244 GL D6.

Zaključak

Volvo se oprostio od dizel motora na putu da postane isključivo električni dobavljač. Posljednji dizel motor iz Švedske proizveden je u februaru 2024. Prije četiri godine, dizel je i dalje dominirao u portfelju pogona Šveđana.

 

Izvor: Auto Motor Sport

Uli Baumann

28. marta 2024




Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi