Pametni telefoni i ostala tehnika moraju imati isti ​​punjač od 2024

Pametni telefoni i ostala tehnika moraju imati isti ​​punjač od 2024

Brisel – Stiže jedinstveni standard punjenja USB-C za pametne telefone i druge uređaje u Evropskoj uniji. Vijeće država EU dalo je u ponedjeljak konačno odobrenje za novu uredbu, koja će se primjenjivati ​​od jeseni 2024. godine.

 

"Jedan punjač koji je pogodan za nekoliko uređaja štedi novac i vrijeme, a također nam pomaže da izbjegnemo e-otpad", rekao je češki ministar industrije Jozef Sikela u ime sadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća EU. "Svi imamo najmanje tri punjača za naše mobilne telefone kod kuće. Pronalaženje pravog punjača, bilo kod kuće ili na poslu, može biti prilično neugodno."

 

Osim pametnih telefona , novim pravilima podliježu i tableti, e-čitači, digitalni fotoaparati, slušalice, prijenosni zvučnici i tastature. Za laptopove, zahtjevi koje su pregovarači zemalja EU i Evropskog parlamenta dogovorili u junu primjenjivat će se od proljeća 2026.

 

 

U budućnosti bi prilikom kupovine trebalo biti jasno da li se uređaj prodaje sa punjačem ili bez njega. Osim toga, posebne naljepnice treba da jasno pokazuju da li su postojeći punjači kompatibilni s uređajem. Prema mišljenju Evropskog parlamenta, nove smjernice trebale bi rezultirati uštedom potrošača u EU od 250 miliona eura godišnje jer se izbjegava nepotrebna kupovina punjača. Komisija EU će takođe raditi na jedinstvenom standardu za bežično punjenje u budućnosti. Kritičari se žale da novi zakon usporava inovacije, na primjer kada je u pitanju vrijeme punjenja ili prijenos podataka. To je u suprotnosti sa otvorenošću prema tehnologiji.

 

O jedinstvenom standardu punjenja u Evropi se već dugo raspravlja. U početku se Komisija EU oslanjala na dobrovoljnu saradnju između industrije – iako sa malim uspjehom. U 2009. godini, 14 proizvođača mobilnih telefona - uključujući Apple - pod pritiskom briselskih vlasti pristali su na jedinstveni standard za napajanje u samostalnoj obavezi.

 

 

Međutim, kada je reč o utičnicama u pametnim telefonima i tablet računarima, ostala su tri od nekada nekoliko desetina tipova: sada zastareli micro-USB, noviji USB-C i tanji Lightning konektori iz Apple-a. U septembru 2021. Komisija EU je tada predstavila zakonski prijedlog za USB-C kao standard za utičnice u uređajima.

 

© dpa-infocom
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi