Peugeot 408: Nova veličina u klasi kompakta

Peugeot 408: Nova veličina u klasi kompakta

Prema test Njemackog ADAC.de još uvijek ima mjesta između 308 i 508 - za Peugeot 408. Novi broj krije prezentabilan porodični automobil koji se nalazi između kompaktnog i srednjeg. Prvi izvještaj o vožnji, podaci i slike za 4,69 metara dugog Francuza.

Motori: Jedan benzinac (130 KS), dva plug-in hibrida (180 i 225 KS)

 

Još uvijek postoji, klasična limuzina sa hečbekom , na modernom njemačkom: Fastback. Ovaj dizajn je službeno definiran kao automobil s povećanom unutrašnjosti kojoj se može pristupiti preko vrata prtljažnika. Pioniri praktičnog dizajna sa punim zadnjim dijelom bili su Renault R4 , Mini i kasnije VW Golf , koji su bili vrlo uspješni u klasi malih automobila i kompakta .

 

Renault R16, predstavljen 1965. godine, označio je prekretnicu među većim vozilima  kao prvi automobil srednje klase sa petoro vrata i potpuno zadnjim dizajnom; u retrospektivi je poznat i kao karavan. Ali onda je oko hečbekova postalo prilično tiho. Možda se još uvijek sjećate Mazde 626 , ali više se ne sjećate Saaba 9000 ili Lancie Delte (844) . Dakle, vrijeme je za novo hečbek izdanje : Peugeot 408 kao prvi te vrste u historiji brenda lava.

 

Peugeot 408 je prekogranični vozač

Peugeot 408, koji je još uvijek baziran na devet godina staroj EMP2 platformi, svrstava u kompaktnu klasu , iako se sa svojom dužinom od nešto manje od 4,70 metara zapravo takmiči u srednjoj klasi, pa se na taj način takmiči sa 508 u svojoj klasi. kompanije i nekoliko drugih kako bi privukli grupe kupaca. Ljubitelji SUV- a vrijede svoje novce zahvaljujući povišenom položaju sedenja. Svako ko želi da bude više sportski će ceniti kosi krov u stilu kupea, zbog čega bi 407 mogao da bude karavan kupe.

 

“Crossovers” se nazivaju mješavine tijela koje se ne mogu precizno dodijeliti. Peugeot 408 je jedan od njih. A dizajn također miješa poznato s inovacijama. Prednji dio karakteriziraju uski dvostruki farovi u LED tehnologiji, tipična dnevna svjetla u izgledu sabljozubog tigra i rešetka čije pojedinačne ploče obojene u boju vozila simuliraju „fantanu nalik na lepezu“.

 

Novo i koje će se vidjeti na svim Peugeot modelima u budućnosti: Veliki amblem marke iza kojeg se može sakriti prednji radar.

 

Pozadi ćete primetiti divlje izbočine difuzora ispod branika , koji je uvek napravljen od sive plastike u svim varijantama boja - ovo je namenjeno da izrazi robusnost. Nasuprot tome, krovni spojler iznad zadnjeg stakla je gotovo rezervisan.

 

Puno prostora - dužine nešto manje od 4,70 metara

Izgled je uvijek samopouzdan. Međuosovinsko rastojanje od 2,79 metara otkriva koliko je prostora rezervisano za putnike . Prostora za noge ima dosta, posebno na zadnjem sedištu , a zadnji deo nalik kupeu ostavlja dovoljno prostora iznad vaših glava. Sprijeda sjedite pored visokog i širokog središnjeg tunela, koji je više integriran nego prozračan i gledate tvrde plastične materijale koji, iako nisu zapjeni, prilično su atraktivni svojim ukrasnim šavovima. Lijepo: police na vratima su obložene filcom - ništa ne zvecka.

 

Praktični ljudi će vjerovatno uživati ​​u prtljažnom prostoru od 536 litara , koji se lako može utovariti sa 1611 litara zahvaljujući praktičnim vratima prtljažnika i niskom pragu za utovar. Objekti tada mogu biti dugi i do 1,90 metara. Čak i kada je naslon zadnjeg sedišta uspravan (preklapanje 40/60), skije se mogu lako transportovati pomoću pretinca za utovar.

 

Kao što je bila uobičajena praksa kod Francuza u prošlosti, oslonci za butine na sjedištima su relativno kratki. Ali barem na vozačevom sjedištu područje sjedišta se može proširiti naprijed.

 

Peugeot i Cockpit: Veoma moderan enterijer

Modernost dizajna izvana nastavlja se u unutrašnjosti i miješa digitalno s analognim . Volan je mali, kao što je tipično za Peugeot, a displeji su postavljeni visoko. Tu su klasični tasteri i prekidači na volanu i 10-inčni monitor koji je zadužen za infotainment i navigaciju. Mobilni telefon se takođe može ogledati na njemu. Ne postoji poluga za osmostepeni automatik . Kao i kod gotovo svih modela Stellantis grupe, ovaj zadatak se obavlja pomoću prekidača na centralnoj konzoli.

 

Sa 30 asistenčnih sistema , novajlija nudi niz elektronskih pomoćnika koji imaju digitalni pogled na okolinu zahvaljujući šest kamera i devet radarskih uređaja. Primjeri uključuju radar blizine sa funkcijom stop-and-go , automatsko kočenje u nuždi s upozorenjem na sudar čak i pri vožnji unazad, aktivni pomoćnik u traci ili prepoznavanje saobraćajnih znakova - sve kao standard.

 

Osim toga, sredinom godine uz doplatu će biti dostupan i uređaj za noćno osmatranje , koji u mraku gleda do 250 metara ispred sebe kako bi ljude ili životinje stavio u infracrveno vidno polje.

 

Motori: Jedan benzinski motor, dva plug-in hibrida

 

Peugeot 408: hatchback limuzina u obliku kupea © Peugeot

Kada je u pitanju pogon Peugeota 408, dizel , nekada snaga Peugeota, konačno je dočekao svoj dan. Kada na tržište izađe u januaru 2023. godine, kupci će imati tri opcije, od kojih je najmanja 1,2-litarski trocilindrični benzinski motor sa 96 kW/130 KS. Dvije alternativno ponuđene plug-in hibridne verzije imaju veću snagu (180 i 225 KS) , iako je manji hibrid još uvijek u malom zakašnjenju i stoga još nije u cjenovniku. Njegova baterija od 12,4 kWh bi trebala osigurati električni domet do 64 kilometra.

 

Najbrži način za punjenje baterija je na kućnoj zidnoj kutiji sa 7,4 kW, što traje skoro dva sata. Ako nemate zidnu kutiju, morate izračunati više od sedam sati vremena punjenja sa standardnim 1-faznim kablom za punjenje od 3,7 kW u kućnoj utičnici (ne preporučuje se!), ili skoro četiri sata vremena punjenja sa naknadno ugrađenom utičnicom . 408 ne može pristati na CCS stanicu za brzo punjenje .

 

Harmonični plug-in hibrid u 408

Tokom prvih probnih vožnji mogli smo voziti samo snažniju verziju od 165 kW/225 KS, ali se izuzetno dobro uklapa u karakter 408. Odvažno u ubrzanju, linearnom ubrzanju i - ako ne pritisnete papučicu gasa jako zahtjevno - u kombinaciji sa obaveznim 8 -automatskim brzinama rade vrlo glatko. Šasija je podešena dovoljno čvrsto, ali i dalje apsorbuje neravnine na putu bez prigovora . Glatko upravljanje s malim, spljoštenim volanom pruža dovoljan kontakt s cestom i kočnice se osjećaju dobro uprkos njihovim zadacima regeneracije s primjetnom tačkom pritiska.

 

Ali: Najmanje 51.050 eura, plug-in hibrid nije posebna ponuda - pogotovo zato što subvencija za plug-in sada više nije dostupna. Potpuno električni 408 pojavit će se početkom 2024. godine. Još uvijek nije poznato da li će u donjem dijelu imati istu bateriju kao i prethodni električni automobili marke lav , od kojih svaki ima bateriju od 50 kWh i ima domet od oko 370 kilometara. Da li će to biti dovoljno za novu četvorku ostaje da se vidi.

 

Uostalom, trebala bi postojati i karavan verzija sa SW . To su dobre vijesti: karavani za plug-in hibride su trenutno jednako rijetki kao limuzine sa hečbekom.

 
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi