Prvi brod na energiju vjetra već plovi morima

Prvi brod na energiju vjetra već plovi morima

Okean Pyxis već putuje morima. Započela je svoje prvo putovanje koje će je od Singapura odvesti do Brazila . Ovo je važan test za jedan od najambicioznijih projekata u oblasti ekološke plovidbe. Pomorska industrija se suočava s izazovom dekarbonizacije, a ocean Pyxis je jedan od ključnih brodova za njegovo postizanje.

Zašto je ona tako posebna? To je zbog WindWings sistema, tehnologije krutog pogona jedra.

Veliki brodovi se vraćaju na plovidbu sa jedrima

Sistem su razvili Yara Marine, Cargill i BAR Technologies. Brod, u vlasništvu Mitsubishi Corporation, ima dva jedra visoka do 37,5 metara koja koriste snagu vjetra za pokretanje. Pred nama je veliki projekat čija se tehnologija razvija već nekoliko godina i podržava je Cargill. jedna od najvećih svjetskih brodarskih kompanija .

Prema odgovornima, ovi WindWings će pomoći u smanjenju emisije CO2 za 30% tokom životnog vijeka broda. Procjena pretpostavlja da WindWings može uštedjeti 1,5 tona goriva po WindWingu dnevno na prosječnoj svjetskoj ruti, uz još više uštede na prekookeanskim rutama.

Putovanje, koje se može pratiti na VesselFinderu, registrovano je pod brojem 9798856, vijori zastavu Singapura i dugačko je 229 metara . Dolazak u Brazil planiran je za 15. septembar, mjesec dana nakon polaska.  Trenutna brzina je oko 12,4 čvora , iako uspjeh plovidbe nije osiguran. “Dug je put. Nema garancije da će uspjeti", rekao je za Reuters Jan Dieleman, predsjednik Cargillovog odjela za otpremu.

Iako su vjetar i jedro bili primarni način pogona vekovima, veliki moderni teretni brodovi zavise od parnih i dizel motora.  “Predviđam da će do 2025. polovina novih brodova biti na vjetar. Razlog zbog kojeg sam toliko siguran je ušteda: tona i po goriva dnevno po jedru.

 Ako opremimo brod sa četiri krila, svaki dan uštedimo šest tona goriva i 20 tona CO₂. Brojke su ogromne”, rekao je za BBC John Cooper, direktor Bar Technologies.

Cilj je da ovi WindWingsi budu dostupni ne samo u Cargill floti, već i u cijeloj industriji. Kompanija planira izgraditi stotine jedara u naredne četiri godine.

Izvor: Samagame.com
Zanimljivosti

Featured

Izdvajamo iz registra firmi